Напишете дума/думи за търсене

Защо никога да не позволявате на детето да бъде “жертва”

За да подготвим децата си за живота и да ги направим психически устойчиви и балансирани възрастни, трябва да вложим специални усилия.

Важно е да не им позволяваме да ни манипулират и да контролират ситуацията. Макар на пръв поглед да изглежда, че това ще ги направи по-самостоятелни, всъщност така им размазваме усещането за йерархия и дисциплина и им даваме погрешната представа, че те винаги имат последната дума. Когато разберат, че това не е така, психиката им може сериозно да пострада.

Също така, не трябва да очакваме от децата си да бъдат перфектни и да ги караме да се чувстват виновни, когато не отговорят на нашите изисквания. Никой не е съвършен, включително и ние. Постоянното усещане, че не са успели или че са ни разочаровали, може да разруши душевното им равновесие и да ги превърне в неуверени възрастни, страдащи от комплекси, които могат да се проявят в най-неочаквани моменти.

Ако искаме децата ни да имат здрава психика, не трябва да им позволяваме да се възприемат като жертви. Това отношение може да остане с тях през целия им живот. Когато получат лоша оценка или не се справят с нещо, не трябва да ги утешаваме прекомерно или да им внушаваме, че са били несправедливо третирани. Вместо това, трябва да ги учим, че животът понякога е несправедлив и че важното е те да дават най-доброто от себе си и да имат чиста съвест.

Децата, на които липсват умения за решаване на проблеми, вероятно ще имат пасивен подход към живота. Дете, което не знае как да си направи домашното по математика, може да се примири с лоша оценка, без дори да се опитва да намери решение. Или детето, което не участва във футболния отбор, може да заключи, че е ужасен спортист.

Научете детето си как да решава проблеми. Дете, което предприема действия, когато е изправено пред трудности, е много по-малко вероятно да се възприеме като безпомощна жертва. Малчуганите с добри умения за решаване на проблеми могат да се справят с малките препятствия, преди те да се превърнат в големи.

Научете детето си как да се справя с неудобни емоции като страх, безпокойство, гняв и тъга. Децата, които имат здравословни умения за справяне с всички видове емоции, са много по-стабилни и не биха превърнали незначителни събития в катастрофално преживяване. Дисциплинирайте поведението на детето си, а не емоцията. Кажете му, че всички емоции са добри, но е важно да се научи да се справя с тях по социално подходящ начин. Научете го на здравословни начини да изразява чувствата си без да изпада в самосъжаление всеки път, когато се разстрои.

СНИМКИ: Image by Alexa from Pixabay

Image by Gregor Mima from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ