Напишете дума/думи за търсене

Децата, “възпитавани” чрез бой, стават агресори

Физическото наказание на деца отдавна е доказано неефективен и вреден метод на възпитание.

Въпреки това, много родители все още прибягват до удари, като някои ограничават действията си до леко пошляпване, а други прекаляват.

Независимо от мотивите, трябва да сте наясно с менталните и емоционалните последствия от подобно поведение. Когато физическото наказание е нормализирано в дома, детето започва да приема агресивното поведение за нещо обичайно. Това може да го накара да проявява насилие към съучениците си, да бъде грубо и да повтаря агресивния модел, видян у родителите си.

Децата наблюдават как възрастните използват физическата си сила и по този начин усвояват идеята, че силата може да бъде използвана за постигане на целите си. Това убеждение се отразява в бъдещото им социално поведение и отношения.

Когато едно дете научи, че е нормално по-големите да удрят по-малките, това може да се прояви в училище. Възможните последствия са две: детето може да стане агресор към по-малките или да се превърне в потиснато и несигурно лице.

Ако родителите разчитат на бой, вместо на диалог, за да наложат своите изисквания, детето ще започне да вярва, че физическата саморазправа е ефективен начин за решаване на проблеми. Така комуникацията и разбирането ще отстъпят място на агресията.

Физическото наказание води до дълбоки травми в самочувствието на детето. Дори когато изглежда уверено, това често е фасада, мотивирана от желанието да удовлетвори околните. Насаждането на комплекси за малоценност от ранна възраст оставя трайни белези, които се проявяват при взаимодействие с авторитетни фигури.

Малтретираните деца са изложени на по-голям риск от развитие на психически заболявания. Затова, преди да прибегнете до физическо наказание, помислете внимателно за дългосрочните последици върху психичното здраве на малчугана.

СНИМКА: Image by freepik

Image by Shlomaster from Pixabay

Image by Mostafa galap from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ