Напишете дума/думи за търсене

Световноизвестният астролог Линда Гудман за детето Скорпион

Колко са горди родителите от своето бебе Скорпион! И колко им е приятно да забележат, че в сравнение с другите бебета в родилното то прилича на малко завършено човече.

По-спокойно е от тях и телцето му като че ли е по-здраво. Между другото, това е абсолютно вярно - дори най-дребните бебета Скорпион имат забележително силни тела. Това е в съответствие с изключително силния им дух.

Още като деца Скорпионите обичат да се борят с връстниците си и се стремят непременно да ги надвият. Те имат много положителни качества, но не може да се каже, че примирението е едно от тях. Дори когато се правят, че се предават, те всъщност отлагат схватката и търпеливо изчакват момента, когато ще я продължат на друг фронт, където имат по-големи шансове.
Щом стане ясно, че вашият щъркел ще долети през ноември или малко преди това, тичайте да купите една по-широка кошара. Ще разберете защо. Още като се върнете с бебето вкъщи може да ви се наложи да прекрачвате в нея, за да прочетете нещо или да се нахраните на спокойно и недостъпно място. Още в магазина можете да изпробвате дунапрененения дюшек и не обръщайте внимание на продавачката, която ще ви погледне с изумление, когато полегнете вътре и проверите дали е удобно. Ако една непозната ви е накарала да се притеснявате, какво остава за изпитателния поглед на вашето скорпионче?

Още от момента, в който прогледне, то ще ви прикована с упоритите си очи и ще ви кара да изпълнявате капризите му като хипнотизирана. Ето го, кръстосало е крачета на пода, циври настойчиво, а вие се мятате безпомощна в стаята като животно в клетка. Внимание! Започнете още отсега да се закалявате, за да не капитулирате преждевременно пред това малко дяволче. А продавачката поставете на място с погледа си. Отишли сте там с парите си! Може да се държите малко особено, но това не е нейна работа. Купувачът сте вие. Следователно вие имате право. С малки промени тъкмо по този начин би трябвало да се държите и с малкия Скорпион, ако искате да се справите с него. Къщата е ваша. Вие решавате как да се държите с него и няма да позволите той да ви се налага.

Вие сте майката. Вие нареждате кое как трябва да бъде. И като му говорите така, гледайте го сурово в очите, докато не сведе поглед. Задачата ви е тежка, но предизвикателството си струва. Непременно го подложете на безусловна дисциплина. Непрекъснато му внушавайте, че трябва да бъде внимателен с по-слабите, че трябва да приема достойно загубите, че трябва да запази уважение и да не изпитва злоба към онези, които са го засегнали.

Докато го възпитавате, ще усетите върху себе си магнетичното му излъчване и ще бъдете изумена от острия му ум. Поощрявайте необикновената му храброст и честността му, но се постарайте да го предпазите от егоцентризма, който може да деформира и унищожи тези качества. Две са посоките, които малкият Скорпион може да поеме - нагоре или надолу. В известен период може да ви се стори, че още преди да е проходил той се е отклонил по някоя тъмна странична пътека.

Суетните, неуравновесените и мекушавите майки могат да се отчаят още в началото. Вие му забранявате да пипа даден предмет, а вашият още залитащ дребосък ви гледа на кръв. В такъв случай вие също го погледнете в очите - погледът ви трябва да е приветлив, но неотстьпчив. Няма да ви е лесно точно в този момент да бъдете приветлива, но трябва да го направите. Усмихнете му се, ако трябва през зъби, но изговорете твърдо и безусловно „не". Победата ви може да бъде временна и най-вероятно битката ви ще бъде подновена, но вие вече сте му помогнали да направи една крачка по пътя, който води нагоре. Един ден той непременно ще ви погледне с възхищение и упоритостта, с която провеждате борбата с него, ще бъде възнаградена. Той приема уроци само от онези, които са по-силни от него. Запомнете това. Разбира се, засега той отдава победата ви на по-малкия си ръст и тайно в себе си вярва, че един ден ще ви победи. Но поне засега и поне докато сте по-висока от него, той ще се отнася с уважение към вас. Но пък и вашата мисия е до момента, в който той е достатъчно голям, за да тръшне на земята брат си или да се опъне на баща си в мъжката канадска борба.

Ще ви бъде неимоверно трудно, но пък ще се гордеете, когато разберете, че сте отгледали един горд Орел, а не един отмъстителен Скорпион. Само не забравяйте - строгата дисциплина трябва да бъде придружавана от безрезервна обич и привързаност. В противен случай има опасност вашето дете да се превърне в един нещастен Сив гущер, самотен и мрачен, разкъсван от страхове и всевъзможни фобии. Поведението на вашия Скорпион ще бъде естествено, ще говори точно и понякога саркастично, ще ви се струва, че е прям и открит, но това не означава, че не е дълбоко потаен. Той си запазва своите тайни и ще сбъркате, ако се опитате да проникнете в тях.

По-добре му подарете едно метално сандъче с ключе, където той ще пази своите детски съкровища, или му отделете собствено чекмедже, до което никой друг вкъщи няма да има достъп. Специално пък момичето Скорпион може да ви поиска дневник с катинарче. Такива са младите Скорпиони - те старателно крият своите тайни, но е напълно невъзможно от тях да се скрие каквото и да е било. Никаква тайна не може да се скрие от тях, дори и най-срамната за семейството. Те бързо ще разберат, че леля им има изкуствено чене, че вуйчо им фирка, а баща им крие плешивината си. Използвайте ги, ако търсите изгубени чорапи, ключове, портфейли - те са факири в тая работа. Надарени са с детективски нюх, притежават невероятна прозорливост и желязна логика, за да дешифрират всяка загадка. Малките Скорпиони издържат на болка по един удивителен начин. Няма да пролеят сълза, дори ако се наложи да зашият раната им без упойка. И както можете вече да се досетите, те са необикновено умни за възрастта си. Някой път тяхната страхотна съобразителност ще ви помогне да избегнете фатална катастрофа. На отчаяния от безпаричието баща може да му се случи нещо необяснимо на пръв поглед - да се озове в горещата успокояваща го прегръдка на дребосъка, който си няма хабер от парични проблеми. Но детето инстинктивно усеща, че неговият баща е поставен на колене и по своеобразен начин иска да му покаже, че е с него, че ще му помогне да победи нещастието. Нещо подобно може да стане и с майката, ако я мъчи нещо или е болна - тогава тя внезапно може да получи една безценна милувка от своето мъниче, което по свой начин е доловило, че тя има нужда от подкрепата му.

Децата Скорпиони са безкрайно предани към своите близки и приятели. Не така обаче стои въпросът с останалите. Ако някое лошо дете си позволи да счупи неговото дървено конче, детето Скорпион ще смачка пожарната му кола и велосипеда му. Освен това ще му фрасне един по носа, та да не настъпва втори път опашката на Скорпиона. По принцип е възможно да се попречи на подобни прояви и аз ви пожелавам да успеете. Кажете на своя син, че гневът на отмъщението винаги се обръща срещу самия отмъстител, че разправата с другия се превръща в разправа със самия себе си. Кажете му тези неща, но не си въобразявайте, че ще изпадне в разкаяние. Затова му купете един бумеранг-играчка и го накарайте да го хвърли. Той ще бъде доста изненадан, когато бумерангът го цапне по главата и това ще го накара поне донякъде да проумее съветите ви. Бъдете сигурни, че бумерангът няма да му хареса така, както биха му харесали микроскопът, книжката за фокусите или комплексът по химия. Подобни подаръци го правят искрено щастлив. В училище ще си имат големи проблеми с него - дилемата ще бъде дали да го признаят за неформален лидер или да го обработват периодически с пръчката. Най-вероятно ще прибегнат до едното и другото. По правило момчетата и момичетата Скорпиони, благодарение на проницателния си ум, са особено силни в теоретичните науки. Както могат да бъдат отличници, така и могат да се нареждат сред най-големите кръшкачи и пакостници. Ще се научат да четат много бързо, ако им се случи да попаднат на опитни възпитатели. Те са възприемчиви деца. Ако навреме го предпазите от лошите увлечения, вашето дете Скорпион може да стане първенец на целия випуск. Насърчавайте заниманията му със спорт, провокирайте ума му, насочете го към литературата, науката, медицината.

В своите детски мечти детето се вижда конструктор на космически кораби, моряк, пожарникар, министър, естраден певец, спортист, дори президент. Благословете мечтите му. Избягвайте да му налагате своята представа за успешна кариера. Това е най-бързият начин да поеме пътя надолу и да се свлече в опасните житейски пътеки. Той много добре знае какво иска и вие трябва да уважавате волята му. Никога не нарушавайте обещанията си - той много държи на лоялността и твърдата дума. Имайте предвид, че ще бъде необходимо да създавате възможности за изразходване на невероятната му енергия, нищо че изглежда спокойно и уравновесено дете. Трябва да го заобиколите с атмосфера, в която нервните крясъци, караниците на вечеря и скандалите преди лягане са невъзможни - в противен случай той ще сънува кошмари и се явяват опасности за психическото и физическото му здраве. В самия него кипят чувства и страсти, той едвам успява да укроти неспокойната си природа и при един деликатен подход, при едно внимателно отношение вие ще му помогнете да се владее безупречно. Както грубото, лишено от логика, прибързано мъмрене, така и ироничното снизхождение могат да доведат до непоправими последици в психиката му.

Имайте предвид, че Скорпионите проявяват склонност към опиати, затова не допускайте вашето дете Да се докосне до тях. Това важи и за огъня - дръжте кибрита по-далеч. Те имат слабост към шествията от призраци в навечерието на Вси светии, филмите на ужасите и научната фантастика. А момчето Скорпион ще ви разсмива с особения си интерес към момичетата. Нищо чудно да сварите някой ден петгодишния си син да фиксира загадъчно къдрокосата първокласничка в двора на съседите. Един ден това хлапе ще стане голям любовник. Няма начин да го избегнете. Не можете да избегнете някои бъдещи сантиментални драми като убедите своето момче или момиче, че почтеността има първостепенна важност в сърдечните връзки. Децата от тази зодия държат особено на семейното огнище. Говорете им убедително, че то ще бъде изпепелено, ако се отнесат безотговорно към любовта си, и те ще ви повярват. Каквато и професия да избере, Скорпионът ще бъде най-добрият сред останалите. Неговата упоритост и стоицизъм ще му помогнат в това. Вие вече сте се убедили в неговата самостоятелност, но не си въобразявайте, че няма нужда от помощта ви. Той ще я приеме, макар да се прави, че не обича да му помагат. Помогнете му да определи достойна цел, към която да насочи неукротимата си енергия. В противен случай тази енергия може да го погуби. Това е едно необикновено очарователно дете, предопределено да постигне в живота си нещо голямо. Предстои му дълъг път. Тръгнете заедно с него, докато усещате, че сте му нужна, а след това го оставете само да продължи пътя си.

Един ден то ще се върне живо и здраво, постигнало своето. Плутон му дава мъжество, сила и интелигентност, но само от вас зависи дали ще получи онова, от което най-много се нуждае: пример как трябва да обича... и как може да получи любов.

Откъс от “Слънчевите знаци”, Линда Гудман

СНИМКА: Image by prostooleh on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ