Напишете дума/думи за търсене

Мъжете мислят за изневяра, когато се чувстват неоценени

”Мъжете са прасета," биха казали някои жени. Но един терапевт, интервюиран от “Psychology Today”, предлага различна гледна точка по темата.


Еволюционната биология често се цитира като удобен отговор, но терапевтът, работещ основно с мъже, има по-задълбочени наблюдения.

Той споделя историите на своите клиенти, включително хетеросексуални и хора с различна ориентация, за да обясни защо мъжете обмислят изневяра. Също така подчертава разликата между мисълта за изневяра и действителната измяна. Както мисълта за самоубийство не е равна на опит за такова, така и мисълта за друга жена не означава непременно, че ще се стигне до действие към нея.

Мислите могат да бъдат информативни и да разкриват много за вътрешния свят на мъжа. Представителите на силния пол са социализирани да бъдат независими и да решават проблемите си сами, но също така жадуват за връзка и близост. Те често не намират друг начин за изразяване на тези нужди, освен чрез спорт, гняв и секс, а това може да ги накара да търсят връзка чрез интимни ласки.

Повечето от клиентите на терапевта, които обмислят изневяра, всъщност не действат по този начин. Разговорите за причините зад тези мисли и какви други проблеми съществуват в живота им често разкриват, че изневярата не е решение на техните проблеми. Тези разговори създават необходимото разстояние между мислите и действията, като дават време за размисъл.

Обикновено мъжете мислят за изневяра, когато се чувстват в капан, неоценени, нечути или неуважени. Тези чувства са свързани с липса на физическо докосване или интимност, което от своя страна произлиза от детски спомени и връзката между физическия допир и похвалата.

Родителите и експертите в областта на възпитанието често предават на мъжете криворазбрани модели на поведение. Това може да доведе до недоразбиране и погрешни очаквания във връзките им като възрастни. Мъжете може да се чувстват разочаровани от липсата на физическа близост, което е свързано с усещането за неоцененост.

Причините за мисли за измяна обикновено са физически, емоционални или обстоятелствени. Представителите на силния пол могат да се чувстват самотни, да са имали лош ден или просто да не са правили секс от дълго време. Помислите не са неизбежни действия, а отразяват по-дълбоки нужди и желания.

В крайна сметка, мъжете обмислят изневяра не защото са повърхностни или елементарни, а защото търсят близост и интимност. Липсата на физическа връзка е един от малкото проблеми, които сме научени да разпознаваме. Вместо да разберем истинската природа на своите проблеми, често ги проектираме върху външни фактори. Приемането на това, че проблемите ни са сложни и изискват време и усилия, е трудна, но необходима стъпка.


Източник: Psychology Today

СНИМКИ: Image by rawpixel.com on Freepik

Image by Tumisu from Pixabay

Image by StockSnap from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ