Напишете дума/думи за търсене

Как се отглежда гениално дете? 5 съвета от майката на Илън Мъск

Днес Илън Мъск е сред най-богатите хора на планетата, предприемач, инвеститор, изобретател – всичко, което може да стои зад понятието гений.

Но зад успешния мъж обикновено стои мъдра жена. В случая това е неговата майка - Мей Мъск. Тя е писателка, известна най-вече с нашумялата книга „Жена с план: правила за щастлив живот" и модел, който все още канят да стане лице за корица на лъсками списания. Животът ѝ е като приказка, но не винаги е било така.

На 31 години Мей напуска съпруга си, който я насилва, и остава самотна майка с три деца. 

Тя съветва всички работещи майки да нямат чувство за вина: „Ако не работехте и бяхте депресирани, децата ви също нямаше да са щастливи, нали?". Мей Мъск също така казва, че от ранна възраст по-малките трябва да бъдат включени и да помагат на родителите. И трите ѝ деца участват в работата ѝ. Илън, например, ѝ помага да разгадае компютърните програми. Ето какви съвети за отглеждането на деца дава тя в мемоарите си.

Нека детето бъде самостоятелно

Мей никога не е третирала децата си като бебета и винаги им е давала независимост при вземането на решения. Тя не ги е принуждавала да избират учебни предмети и дори не е проверявала домашните им, оставяйки тези задължения на личната им отговорност.

Тя дори им е позволила да избират сами университети, да кандидатстват за прием и за студентски стипендии. В семейството всичко се е градило на доверие: „Когато се увериш, че всичко е наред с децата ти, нека те се грижат сами за себе си".

Насърчавайте хобита на вашите деца

На въпроса как е успяла да отгледа успешни деца, Мей неизменно отговаря, че просто ги е оставила да правят това, което обичат. В резултат на това всяко от тях е намерило призвание по свой вкус: от изстрелване на ракети в космоса до собствена филмова компания.

Тя си спомня, че собствените ѝ родители са я отгледали по същия начин. Затова за себе си тя определено решава да подкрепя децата, когато имат нужда, и да дава съвети, когато те искат това.
От детството Илън започва да проявява интерес към книгите и у дома го наричат „​​ходеща енциклопедия", а на 12-годишна възраст получава компютър, на който пише програма за първата играта. Мей настоява да я изпрати в PC Magazine, от където малкият гений получава дори хонорар от 500 долара: „Нямах представа, че той ще продължи да прави това".

Научете ги да не се страхуват да поемат рискове

Малко известен факт, но Илън е роден и израснал в Африка, в Претория. Кой знае как щеше да се развие животът му, ако Мей Мъск не беше подкрепила инициативите на децата си и не беше решила да се премести в Канада. По това време тя вече има успешен бизнес, но синът ѝ вярва, че Северна Америка ще отвори напълно нови възможности за него в областта на компютърните науки.

На седемнадесет години и с две хиляди долара в джоба, той заминава да завладее Монреал, а след няколко месеца и останалите от семейството се присъединяват към него. "Всичко, което трябваше да направя, беше да подпиша документите и всичко свърши. Напуснахме страната след няколко седмици."


Покажете живота без разкрасяване

В книгата си Мей споделя с читателите, че никога не е крила истинското положение от синовете и дъщеря си и винаги е била изключително откровена с тях. Може би това им е позволило да поддържат доверие и любов към майка си през целия си живот.
Както Мъск признава, тя винаги честно е показвала на децата си колко е трудно е да се работи, за да осигури на семейството жилище и храна. И ако сега Илън Мъск и близките му не се нуждаят от пари, то в детството и юношеството ситуацията била различна и дрехите втора употреба за тях били норма: „Ако децата не са свикнали с лукс, те знаят как да оцелеят".

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ