Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: месец 23

СНИМКА: http://www.wallpapersafari.com/child-wallpaper/

Сайтът за родители mama24.bg стартира поредица "Развитието на моето дете", в която ще можете да следите какво се случва с вашето дете през всеки месец от детството след бебешката възраст. Можете да откриете отговор на всичките си въпроси в нашата поредица, която ще се обновява всеки ден.

Можете да ни разкажете за развитието и на своето дете чрез писмо на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/mama24.bg . Най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта.

Месец 23:

В момента вашето дете се намира в една наистина деликатна възраст. Месец 23 е времето, в което е възможно да се проявят първите малки "нервни кризи". Те ще се изразяват във викане, рев, тръшкане и неподозирана проява на емоции.

Голяма част от родителите имат грешна стратегия в този момент и се съгласяват с поисканото от детето, за да спре да плаче и да бъде недоволно, а така самите те да си осигурят спокойствие. Това обаче е нож с две остриета, защото ще доведе до сериозни последици в бъдещето. Детето ви е достатъчно умно, за да разбере, че кризите му са инструмент, чрез който да получи това, което иска и ще се възползва от това.

Ако не вземете мерки от сега, съвсем скоро може и да се чувствате като в капан. Ще забележите, че детето започва демонстративно да се тръшка на обществени места, а вие се принуждавате да кажете "да" или "добре", за да свърши олелията пред ококорените погледи на околните колкото се може по-бързо. Какво можете да направите в зародиш?

Още при първите прояви на "нервна криза" бъдете безкомпромисна, кратка и ясна. Не крещете и не повишавайте тон. Погледнете детето и му кажете: "Вече обсъдихме този въпрос. Виждам, че си разстроен/а, но това няма да промени нещата. Бъди така добър да се успокоиш и чак тогава ела", след което го оставете замалко насаме и напуснете стаята, като разбира се се убедите, че няма нищо опасно, което може да му се случи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ