Напишете дума/думи за търсене

Следете нивата на прогестерон при опити за зачеване

Прогестеронът е един от най-важните женски полови хормони.

Дисбалансът в нивата на този хормон разстройва сериозно тялото, като това оказва влияние върху телесното тегло, месечния цикъл, плодовитостта и дори настроението на жената. Хормонът е отговорен за задържането на бременността и това да не настъпи следващият ви месечен цикъл, след като сте правили опити за бебе по време на последната ви овулация.
Много е важно дисбалансът на прогестерона да бъде установен след направени изследвания от специалист. Ако нивата на прогестерон в тялото ви са под обичайните необходими дози, то вие може да подобрите това не само чрез употреба на различни видове лекарства, но и по естествен път- чрез храна. Консумацията на подходящи продукти бързо се усеща от тялото ни, то лесно усвоява така необходимите му съставки и скоро резултатите са налице.

Ето някои храни, които задължително трябва да консумирате редовно ако нивата на прогестерон в тялото ви са под нормите:

Ядки и семена

Маслини

Червен пипер

Авокадо

Търсете такива продукти, за които се знае, че съдържат голямо количество витамин Е.

Той също подпомага процеса на регулиране на половите хормони. Билките, употребени под формата на чай, също могат да ни бъдат полезни в случая. Потърсете корен от репей, сибирски женшен или корен от мака.
Съвременната наука открива, че най-безопасният начин за постигане на хормонален баланс при съществуващата естрогенова доминантност е чрез стимулиране собственото производството на прогестерон. За целта се приемат естествени продукти, които стимулират производството на прогестерона, като див ямс, цариче, агнус кастус.

Агнус кастус не съдържа хормони, а в същото време косвено и много меко повлиява повишаването на нивата на прогестерона и намаляването нивата на пролактина и естрогена. Повлиява положително настроението, влияе благоприятно при нарушения в месечния цикъл, има болкоуспокоително действие. Повлиява горещите вълни по време на менопаузата, смяната в настроенията, нощното изпотяване и остеопорозата. Значително подпомага борбата с целулита.

Друга ценна билка за женското здраве е Центела азиатика (Готу кола) - изключително полезна за кожата и кръвообращението. Тя стимулира производството на колаген и заздравяването на тъканите. Съдейства при отслабване, подобрява концентрацията и умствените способности. Подпомага функциите на мозъка и улеснява възприемането на нова информация. Заради способността си да подобрява кръвообращението и да укрепва тъканите, тя е много подходяща при отоци на краката, целулит и различни кожни проблеми.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ