Напишете дума/думи за търсене

Защо бебето кашля?

Бебетата под 4 месеца обикновено рядко кашлят. Ако това се случи, е признак на проблем, на който трябва да се обърне сериозно внимание.

Ето и някои от по-честите причини за кашлица при бебетата:

Обикновена настинка – ако бебето ви е настинало освен кашлица то често има хрема, намален апетит и леко повишена температура.

Инфекция с респираторно-синцитиален вирус – това е често срещано вирусно заболяване при бебетата, което е характерно за месеците от Ноември до Март. Обикновено симптомите не се различават особено от тези при настинка, но в редки случаи може да се стигне до по-сериозни усложнения, като бронхиолит или пневмония.

Ларинготрахеобронхит (круп) – основният и най-характерен симптом при това заболяване е лаещата кашлица, която се влошава нощем. Колкото и плашещо да звучи този вид кашлица обикновено тя отзвучава за 1-2 дни с домашно лечение.

Алергии – децата, които са алергични към субстанции от външната среда, като котешки косми, домашен прах, мухъл и др. обикновено изглеждат така сякаш са непрестанно настинали. При алергиите често се наблюдава хрема и кашлица.

Пневмония – много от случаите на пневмония започват с кашлица, която впоследствие се усложнява с повишаване на температурата и затруднения при дишане. Ако вашето бебе има подобни симптоми задължително трябва да се консултирате с лекар. Той вече ще установи дали пневмонията се дължи на вирусен или бактериален причинител, за да се предприеме и най-подходящото лечение.

Муковисцидоза – всяко 1 на 4000 деца е в риск да страда от това рядко генетично заболяване, при което се засяга дихателната система. Бебетата с муковисцидоза обикновено кашлят често и по време на кашлица отделят жълтеникави или зеленикави секрети. Други симптоми, по които може да се разпознае заболяването са чести пневмонии, бавно наддаване на тегло, образуване на солена пот.

Чуждо тяло – кашлица, която персистира повече от седмица и не е съпроводена от други оплаквания, като хрема или повишена телесна температура например може да означава, че детето ви е погълнало някакъв малък предмет, който блокира дихателните му пътища и пречи на дишането. Това е по-често срещано при бебетата, които са започнали да пълзят и да опознават света, с което има риск и да погълнат малки предмети, до които имат достъп. Ако вашият лекар се съмнява, че бебето ви е погълнало някакъв предмет той ще назначи рентген и ако се наложи предметът ще бъде отстранен по хирургичен път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ