Напишете дума/думи за търсене

"Лъжлив запек" при бебето - как да го различим от истинския?

Запекът може да бъде лъжлив или истински.

„Лъжлив запек“

Наблюдава се когато кърмачето не приема достатъчно кърма/адаптирано мляко. При тези случаи бебето изхожда оскъдно количество изпражнения веднъж на няколко дни. Наддаването на тегло е недостатъчно или спира. Необходимо е да се консултирате с вашия лекар и да уточните колко често се храни бебето, какво е количеството и видът на приеманата храна.

Има случаи, при които детето наддава добре на тегло и пак има „лъжлив запек“. Обикновено това се дължи на по-вяла перисталтика на червата. Ако бебето се храни с адаптирано мляко, лекарят ще прецени дали е необходима смяна на вида на млякото.

„Истински запек“

Когато детето не се изхожда спонтанно повече от 72 часа. Често бебето става неспокойно, болезнено плаче, напъва се, лицето се зачервява, може и да откаже да се храни. Изпражненията са твърди. Потърсете лекарска помощ, след като сте опитали да увеличите приема на течности – глюкоза или преварена вода. Или, след като няколко пъти на ден правите масаж на корема с бебешко масло и гимнастика тип „каране на колело“ с крачета.

Ако няма резултат от тези две неща, консултирайте се с лекаря и той ще предложи медикаментозно, диетично или друго решение на проблема.

Храната като превенция

Запекът често се случва през преходния период на захранване, когато бебето започне да преминава от кърма към т.нар. "твърда" храна. Наред с майчиното мляко, в менюто му навлизат ниско-влакнести храни като оризова каша, банани, сирене, варени моркови и т.н. При установяването на запек вследствие на такава храна специалистите препоръчват добавянето към нея на храни, богати на фибри. Сред тях са овесеното брашно, кафявият ориз, краставиците, тиквичките и бобът. Разбира се, това трябва да се прави винаги след препоръката на лекар и съобразно навършените месеци на бебето.

Сините сливи също така са естествен стимулатор на чревната перисталтика, който успешно помага при облекчаването на запека при бебетата. Сокът или пюрето от сини сливи или круши са добър избор за активизиране на обмяната на веществата при бебешкото стомахче. Разбира се, отново не забравяйте преди това да се консултирате със специалист, който ще вземе предвид месечната възраст на бебето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ