Напишете дума/думи за търсене

Защо да хапваме фурми, круши и дюли през 9-те месеца

Запекът е често срещан проблем през деветте месеца. Повече от половината бъдещи майки се сблъскват с него и имат затруднения с изхождането поне през една част от бременността си.

Едната причина за появата му е повишаването на нивото на хормона прогестерон, който влияе на отпускането на мускулите и изхвърлянето на токсините. Той има връзка и с работата на храносмилателния тракт. Това означава, че храната е възпрепятствана да преминава през червата по-бързо и движението й се забавя.

Запекът обикновено се облекчава с напредването на бременността, защото наедряващият корем започва да притиска ректума. Какво обаче можете да предприемете, докато ходенето по голяма нужда се нормализира?

Пийте достатъчно вода и се движете. Избягвайте храните, които запичат - такива са сухите изделия, като солети, препечен хляб и други. Винаги хапвайте сутрин кисело мляко с овесени ядки или добавяйте прясно мляко към кафето си. Включете в дневния си прием на храна продукти, които действат разхлабващо. Например царевица, сушени сливи, фурми, круши, компот от дюля и изобщо всичко онова, за което се сещате, че ви влияе благоприятно. Хубава идея е сутрин веднага след ставане да изпивате по една чаша с гореща вода. Топлата течност засилва работата на метаболизма и има меко освобождаване.

Ако в продължение на няколко дни не можете да отидете до тоалетна, се свържете със своя лекар, който да ви изпише безопасен за състоянието ви медикамент за освобождаване или пък свещички, подходящи за бременни. Не подминавайте запека, който продължава повече от 3-4 дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ