Напишете дума/думи за търсене

Как да обичаме себе си?

Необходимо е усърдно да работите над самооценката си, преди да можете истински да започнете да обичате себе си. Да, любовта към нас самите е едно от най-важните неща, които трябва да умеем да правим. Колкото и тривиално да звучи.

Спрете да се сравнявате с другите

Това е може би най-важният аспект на самоуважението. Когато се родим, нямаме способността да знаем или да се интересуваме какво мислят другите за нас. Плачем, когато искаме нещо (мляко, сън, смяна на пелена) и плачем толкова силно, колкото ни позволяват белите дробове. Но скоро след това започваме да осъзнаваме как да действаме в обществото. Като естествено продължение на това, се научаваме как да се вписваме в него. Учим се кое е приемливо или учтиво. Започваме да се сравняваме и съровноваваме.

Достатъчно кльощава ли съм, за да бъда популярна? Усмивката ми изглежда ли крива? Притежавам ли най-новия телефон? Защо бях избран последен в бейзболния отбор? Ще се подиграят ли приятелите ми, ако спра да пия алкохол? Всеки път, когато не се съобразяваме с имплицитните стандарти в нашето обкръжение (независимо дали това е на работа, у дома или в обществото), ние сме принудени да се чувстваме като провалили се. И това понякога може да бъде така, дори когато се опитваме да се подобрим.

С течение на времето това наистина може да окаже влияние върху самочувствието ни. Нищо чудно, че концепцията за любовта към себе си е толкова чужда за много от нас. Не става въпрос да бъдеш най-добрият, или най-богатият, или най-хубавият. Имате свой собствен път в живота, който вероятно се различава от пътя на много от хората около вас. Най-лошото, което можете да направите, е да превърнете живота си в състезание, в което непрекъснато се излагате на критика. Започнете да се интересувате само от това, което прави самите вас щастливи и не гледайте в "чуждата паница". Това ще ви помогне да подобрите самочувствието си.

Не търсете щастието извън себе си.

Всички ние сме виновни за отлагането на своето щастие до неизвестен момент от времето, като условно закрепим своето удоволствие върху неща, които в природата са доста изгодни - по-голяма къща, намиране на сродна душа или по-добре платена работа. Какво се случи с това да си щастлив след страхотна чаша чай?

И понякога, дори когато в крайна сметка получим тези по-големи неща - може би по-добре платената работа - това не винаги ни прави толкова щастливи, колкото си мислехме, че можем да бъдем. Това е така, защото истинското щастие е нещо, което трябва да култивирате отвътре. Да, външните събития и обстоятелства могат да направят живота ни по-добър или по-лош - смъртта на любим човек е ярък пример за нещо, което може да разбие вашия свят. Но като цяло ежедневните ви нива на щастие идват отвътре, а също и от практикуването на благодарност.

Избирайте внимателно мислите си

Обичта към себе си има много повече общо със задоволството, отколкото с постиженията. И може би има повече общо с промяна на менталното ви мислене, отколкото с промяна на външния ви свят.

Ако искате да се съсредоточите върху едно нещо, за да започнете, то е да спрете да се раздавате толкова много за останалите. Не се преструвайте на някой, който не сте. Не се сравнявайте с другите. Не се опитвайте да поставяте всички останали на първо място. Знаете ли колко е трудно да се играе през цялото време?

Нужно ви е онова спокойствие и задоволство, което изпитвате, когато влезете в собственото си лично пространство и въздъхнете с облекчение. Това е приемането и любовта към себе си. Целта е да се чувствате така почти през цялото време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ