Напишете дума/думи за търсене

Бременните жени с настинка имат по-голяма опасност от проблеми с плода

Бременните жени с настинка имат по-голяма опасност от сериозни проблеми, които могат да засегнат дори и бебето, като предизвикат преждевременно раждане.

Опасна ли е настинката за бременната жена?

Да. Вашата имунна система е по-слаба, докато сте бременна, така че сте по-предразположена да получите настинка. И също така тя да се развие много бързо и да се усложни с инфекции, като пневмония.

Бременните жени с настинка имат по-голяма опасност от сериозни проблеми, които могат да засегнат дори и бебето, като предизвикат преждевременно раждане. Разбира се, има много бъдещи майки, които са с настинка, но нямат никакви усложнения. Стистически погледнато обаче, докато сте бременна, сте по-податлива на влошаване в състоянието.

За какви симптоми да следите?

Настинката обикновено започва с температура, отпадналост и кашлица, като е последвана от симптомите на отделяне на секрет от носа, кихане, болка в гърлото, усещане за студ и мускулни схващания. Също така може да имате диария и повръщане.

Потърсете незабавна медицинка помощ, ако забележите и някои от следните оплаквания:

- затруднено дишане

- кашлица с кървави слюнки

- болка в гърдите

- дезориентираност

- липса на усещане, че бебето се движи с корема ви

- повръщане

- висока температура, която не се повлиява от нищо

Всички тези симптоми не трябва да бъдат игнорирани. Обадете се на своя наблюдаващ лекар, ако сте бременна и му обяснете точно какво изпитвате. На първо време си останете вкъщи и ограничете контакта с околните, докато докторът не ви даде насоки.

Ако сте имали близък контакт с човек, който е настинал, но все още нямате симптоми, също е хубаво да позвъните на медицинско лице, което да ви каже как може превантивно да спрете заразата. Имайте предвид, че хората с настинка могат да я предaват на околните един ден преди проявата на първите симптоми, както и до една седмица след това.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ