Напишете дума/думи за търсене

3 златни правила при дисциплината на детето

Децата започват да развиват чувството за себе си като отделни индивиди, когато се видят през очите на родителите си. Вашият тон на гласа, езикът на тялото и всяко изражение се усвояват от тях.

Думите и действията ви като родител влияят на тяхното самочувствие повече от всичко друго.

Хвалете ги

Възхваляването на постиженията, колкото и малки да са, ще ги накара да се почувстват горди. Позволяването да правят неща самостоятелно ще ги накара да се чувстват способни и силни. За разлика от това, омаловажаването на коментарите или сравняването с други малчугани ще ги накара да се чувстват безполезни.

Избягвайте да правите упреци. Коментари като "Какво глупаво нещо направи!" или "Държиш се като бебе!" причиняват щети точно както физическите удари. Избирайте думите си внимателно и бъдете състрадателни. Нека децата ви знаят, че всеки прави грешки и че все още ги обичате, дори когато не разбирате поведението им.

Поощрявайте детето, когато прави нещо добро

Замисляли ли сте се колко пъти реагирате негативно към детето в даден ден? Може да се окаже, че критикувате много по-често, отколкото да правите комплименти. Какво бихте почувствали за шеф, който се отнася с вас толкова критично, дори да е добронамерен?
По-ефективният подход е да забелязвате добрите неща: „Направи леглото си, без да ти напомня - това е страхотно!“ или „Гледах ви как играете със сестра ти и бяхте много добри един с друг“. Тези изявления ще насърчат доброто поведение в дългосрочен план много повече, отколкото многократните ругатни.

Постарайте се да намерите нещо, за което да го похвалите всеки ден. Бъдете щедри с вашата любов, прегръдки и комплименти. Те могат да направят чудеса и са достатъчно възнаграждение. Скоро ще откриете и позитивна промяна в детето.

Задайте граници и бъдете последователни с дисциплината

Дисциплината е необходима във всяко домакинство. Целта й е да помогне на децата да изберат приемливо поведение и да се научат на самоконтрол. Те могат да изпробват границите, които вие им поставяте. Задължително е да има такива, за да прераснат в отговорни възрастни.

Установяването на правила у дома помага на децата да разберат вашите очаквания и да развият самоконтрол. Някои правила може да включват: няма телевизия, докато не се свърши домашната работа, и не се допускат удряне, викане или дразнене с по-големия брат или сестра.

Трябва да имате ясно изградена “система” с последствия при неспазване на правила: едно предупреждение, последвано от последствия като „изчакване“ или загуба на привилегии. Честа грешка, която допускат родителите, е неспазването на последствията. Не можете да дисциплинирате децата, ако самите вие не сте твърди, когато се налага.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ