Напишете дума/думи за търсене

Сам вкъщи за първи път. Кога?

Когато се замислим за първия път, в който ще оставим детето само у дома, в главата ни възникват куп тревоги. Очевидно е, че 5-годишно не може да се справи да бъде оставено без надзор вкъщи. Още по-ясно е, че един 16-годишен тийнейджър може да бъде оставен. Но какво да кажем за времето между тези две възрасти?

Разбира се, вие ще искате да знаете как детето ви се отнася към идеята. Но малчуганите често настояват, че ще се оправят много преди родителите да се чувстват комфортно с това. В същото време има по-големи деца, които изглеждат уплашени дори когато сте доста уверени, че ще се оправят. И така, как да разберете, че е време?

Като цяло не е добра идея да оставяте деца под 10-годишна възраст сами. Всяко е различно, но в общия случай малчуганите на тези години нямат зрялост и умения да реагират на спешни случаи, ако са сами.

Помислете за района, в който живеете. Има ли наблизо съседи, които познавате и на които имате доверие, за да помогнат на детето в случай на спешност? Или са предимно непознати? Живеете ли на оживена улица с много трафик? Или е тих район? Има ли много престъпления в или близо до вашия квартал?

Vitolda Klein/UNSPLASH
Vitolda Klein/UNSPLASH

Също така е важно да помислите как вашето дете се справя с различни ситуации. Ето няколко въпроса за размисъл:

Детето ви показва ли признаци на отговорност с неща като домашна работа, домакинска работа и следване на указания?

Как вашето дете се справя с неочаквани ситуации? Дали детето ви остава спокойно, когато нещата не вървят по план?

Разбира ли вашето дете и спазва ли правилата?

Може ли то да разбере и да спазва мерките за безопасност?

Има ли добра преценка?

Познава ли вашето дете основната първа помощ?

Детето ви следва ли инструкциите ви да стои далеч от непознати?

Направете тест

Дори да сте уверени в зрелостта на детето си, е разумно да направите няколко упражнения или домашни изпитания преди големия ден. Оставете детето си само за 30 минути до час, докато вие останете наблизо и сте лесно достъпни.

Когато се върнете, обсъдете как е минало и говорете за неща, които бихте искали да промените или умения, които малчуганът може да се наложи да научи за следващия път.

Справяне с неочакваното

Можете да се чувствате по-уверени в отсъствието си, ако детето ви научи някои основни умения, които биха могли да ви бъдат полезни по време на извънредна ситуация. Предупредете го телефонът му винаги да е на звук и близо до него. Ето примерен списък.

кога и как да се обади на 112 и каква адресна информация да даде на диспечера

как работи системата за домашна охрана, ако имате такава, и какво да правите, ако алармата е случайно включена

как да заключва и отключва врати

как да работите с телефона

как да изключи и включи светлините

как се проверява за изключени електроуреди (в началото не му позволявайте да използва печка или други домакински електроуреди, докато ви няма. Децата се разсейват лесно и може да възникне пожар.)

какво се прави, ако непознат дойде на вратата

Редовно обсъждайте някои извънредни сценарии - попитайте какво би направило детето ви, ако например почувства мирис на дим, непознат почука на вратата или някой ви извика, докато ви няма.

Преди да тръгнете

Когато решите, че детето ви е готово да остане вкъщи само, тези практически стъпки могат да улеснят и двама ви.

Насрочете време за връзка. Настройте график за обаждания. Може да накарате детето си да се обади веднага след училище или да зададете час, в който да се обадите вкъщи, за да се убедите, че всичко е наред. Уверете се, че детето ви разбира кога сте на разположение и кога може да не можете да отговорите на повикване. Създайте списък с приятели, на които детето ви може да се обади, или неща, които може да прави, ако му е скучно. Задайте основни правила. Когато сте далеч и се уверете, че детето ви ги знае и разбира. Помислете за правила относно:

кои приятели може да кани у дома, когато ви няма

стаи в къщата, които са забранени, когато детето е с приятели

ТВ време и видове предавания

интернет и компютърни правила

да не отваря вратата на непознати

разбирателство с братя и сестри

да не казва на никого, че е само

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ