Напишете дума/думи за търсене

Правила за безопасност по време на път, които всяко дете трябва да знае

Anton Luzhkovsky

Децата също играят роля, когато става въпрос за безопасност в кола или автобус. Повечето от тях са в тези превозни средства всеки ден и затова трябва да знаят някои основни правила за пътуване, които ги предпазват.

Обяснете им, че тези препоръки трябва да се спазват всеки път, без значение кой кара или колко кратко може да бъде пътуването.

Правила за колата:

Слагай предпазен колан по време на всяко пътуване с кола

Затегнете колана преди колата да е в движение и не го махайте преди окончателно спиране.

Използвай всички части на колана

Повечето автомобили имат колани и раменни колани, които се закопчават като единица. Но някои имат два отделни, една обиколка и едно рамо, а други имат само през кръста. Научете децата си да търсят и да се обезопасяват с всяка част от колана. Също така ги научете да не пъхат колана под мишницата, дори ако смятат, че така е по -удобно. Това го прави по-малко ефективен при катастрофа.

Никога не споделяй предпазния си колан

Може да изглежда забавно, но две деца никога не трябва да се закопчават като двойка.

Седни на задната седалка

Деца под 13 години винаги трябва да се возят на задната седалка. Това ги предпазва от евентуални наранявания при задействане на въздушната възглавница от страната на пътника. Обяснете, че въздушните възглавници могат сериозно да наранят малко дете, защото са предназначени да защитават човек с много по-голямо тяло.

Децата трябва да разберат колко е важно да останат спокойни и сдържани на задната седалка

Ако скачат наоколо или викат, това може да разсее водача и да изложи на риск всички пътници.

Следвай правилата във всяка кола

Децата трябва да спазват правилата, ако са в колата на приятел или роднина, дори ако други пътници не го правят. Ако бъде помолено да седне на предната седалка на чужда кола, детето ви трябва учтиво да откаже предложението и да каже на шофьора, че би предпочело да седне отзад.

Правила за автобуса:

Изчакай автобуса далеч от улицата

Нека детето ви чака на 2 метра навътре от бордюра. Не по-малко.
Децата трябва да изчакат, докато шофьорът на автобуса отвори вратата изцяло. Не трябва да стъпват дори миг по-рано.

Влизай внимателно в автобуса

Това е важно за по-големите деца, които могат да носят чанти и раници, които могат да бъдат заклещени на врата или около седалка.

Сложете предпазни колани, ако е възможно

Някои автобуси имат предпазни колани. Те трябва да бъдат закопчани преди тръгването на автобуса и да останат така, докато той пристигне крайната точка.

Уверете се, че децата разбират колко е важно да останат на местата си, докато автобусът се движи

Бягането или катеренето наоколо може да отвлече вниманието на водача и да бъде опасно за други пътници.

Внимавай, когато слизаш от автобуса

Когато излизат от автобуса, децата трябва да се държат за парапета и бавно да слязат. След като излязат, те трябва да вървят пред него, никога зад него.

Стой отпред

Ако трябва да пресекат пред автобуса, децата трябва да вървят по тротоара до автобуса поне 3 метра, да се уверят, че водачът на автобуса ги вижда и им дава зелен знак и след това да пресекат улицата.

Не се навеждай

Дете, което изпусне нещо, докато пресича пред автобус, никога не трябва да се навежда, за да го вземе. Това го детето невидимо за водача.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ