Напишете дума/думи за търсене

Обмяната е най-бърза при бебета на 1 г.

Метаболизмът е най-бърз при децата на една година, а при хората над 60 сериозно се забавя, предаде Би Би Си, като цитира първо по рода си изследване. Най-стабилен е между 20 и 60 г.

Проучвани са 6400 души от 29 държави на възраст между 8 дни и 95 г.

Учените установяват, че метаболизмът не се ускорява в юношество и при бременност, но не се забавя и по време на менопаузата.

"Най-изненадващото за мен е, че няма промяна по време на зрялата възраст", казва Джон Спийкман от университета на Абърдийн. 

Бързата обмяна в детството показва колко е важен този период и защо недохранването в детска възраст има тежки последици.

"Когато хората говорят за метаболизъм, мислят за диети и упражнения - но става въпрос за нещо много по-сериозно", казва Хърман Понцър от университета "Дюк". Според него клетките са много заети с обмяната при едногодишни деца, но с възрастта постепенно спират да работят.

Пълното разбиране на процесите на обмяна е от голяма полза за медицината. Според Понцър това ще помогне да се установи дали ракът се разпространява по различен начин с промяната на метаболизма, както и дали дозите на лекарствата трябва да се коригират в отделните етапи.

Данните от изследването са публикувани в списание "Сайънс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ