Напишете дума/думи за търсене

Къде е границата в комуникацията между детето и непознатите?

“Когато сме на площадката, ми се случва приятелски настроени непознати хора да се усмихнат на детето ми или да кажат “здравей”. Искам то да бъде възпитано и учтиво, но в същото време не желая да разговаря с тях. Как мога да постигна баланс в това отношение?”, пита Силвия от Стара Загора.

Източник: Jess Zoerb/UNSPLASH
Източник: Jess Zoerb/UNSPLASH

„Не говори с непознати“ е правило за много родители от поколения насам. Но понякога е добра идея малчуганите да говорят с непознати. Към кого друг ще се обърнат, ако са загубени и имат нужда от помощ?

Хубаво е, вместо създаване на ограничително правило, да научите децата кога е подходящо да говорят с непознати и кога - не. Когато са навън с вас, добре е да ги оставите да поздравят и да общуват с нови хора. Вие наблюдавате ситуацията и ще ги защитите при нужда. Добра идея е да започнете по този начин - детето да не говори с непознати само ако е без вас. И съответно да го прави, ако сте наблизо или не може да ви намери и се е изгубило.

Обяснете, че ако някога непознат се приближи и предложи разходка или лакомства (като бонбони или играчки) или поиска помощ за задача (като помощ за намиране на изгубено куче), те трябва да се отдръпнат, да извикат „Не!“ и незабавно да напуснат района. Вашето дете трябва да разкаже на вас или на друг доверен възрастен (като учител) какво се е случило. Същото важи и ако някой - независимо дали е непознат, член на семейството или приятел - помоли детето ви да пази тайна, опита да докосне тялото му или поиска то да докосне тяхното.

Повечето деца вероятно ще бъдат предпазливи към непознати, които изглеждат страшни по някакъв начин. Но повечето насилници и похитители на деца са нормално изглеждащи хора и много се стараят да бъдат приятелски настроени, безопасни и привлекателни за децата. Така че, вместо да съдите човек по външен вид, научете отрочетата си да преценяват хората по техните действия.

Източник: Annie Spratt/UNSPLASH
Източник: Annie Spratt/UNSPLASH

Също така е важно да ги насърчите да се доверяват на собствените си инстинкти. Ако някой ги кара да се чувстват неудобно или ако усещат, че нещо просто не е наред - дори и да не могат да обяснят защо - трябва да си тръгнат незабавно.

И така, какво ще стане, ако децата ви са сами и трябва да се обърнат за помощ към непознат? Първо, те трябва да се опитат да намерят човек в униформа, като полицай, охранител или служител в магазина. Ако няма униформени хора, да потърсят баба, дядо, жени и хора с деца, които биха могли да помогнат. И отново, напомнете им за инстинктите: Ако нямат добро чувство за определен човек, трябва да се обърнат към някой друг. Не е възможно да предпазите децата от непознати по всяко време. Но е възможно да ги научите за подходящо поведение и какво да правят, ако някой премине границата. Имайки предвид тези съвети, може да помогнете на децата си да бъдат в безопасност, докато са навън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ