Напишете дума/думи за търсене

Как да изпитвам по-голяма наслада от живота?

Положителните емоции ни карат да се чувстваме добре, но и са полезни за нас.

Изследвания показват, че хората, които са позитивно настроени, се стараят да направят всичко по най-добрия начин и се чувстват 3 пъти по-щастливи с онези, които са поставени в същите условия, но имат отрицателни мисли. Готови ли сте да увеличите позитивната си нагласа? В следващите редове ще ви дадем някои идеи за това как да внесете повече оптимизъм в своето всекидневие.

СНИМКА: Amy Shamblen
СНИМКА: Amy Shamblen

Проследявайте положителните усещания

Назовете положителните емоции, с които вече сте запознати, тези, които сте изпитали в ежедневието си. Направете списък. Добавете нови, когато ги забележите. Сега погледнете вашия списък. Помислете (и запишете) кои дейности, ситуации или хора участват, когато сте склонни да усещате всяка емоция.

Можете също така да го прегледате в края на деня и да запишете, когато почувствате различни положителни емоции. Чувствахте ли се горди, след като тренирахте ефективно? Щастлив ли сте, когато приятелите ви си спомниха рождения ви ден? Забавлявахте ли се, когато отидохте на кино?

Проследяването на положителните емоции ни помага да сме по-наясно с чувствата, които вече изпитваме, както и със ситуациите или дейностите, които ги носят.

Увеличете конкретна положителна емоция

Определете положителна емоция, която искате да увеличите. Да кажем, че искате да изпитате повече радост. Помислете за ситуации или дейности, които сте преживели, които ви накараха да осъзнаете радостта си. Запишете колкото можете повече.

Съсредоточете се върху малки, прости неща - като песен, която ви кара да се чувствате радостни, когато я чуете. Всеки път, когато забележите, че изпитвате щастие, помислете дали да не добавите тази ситуация или дейност в списъка си.

След като разберете какво предизвиква емоцията, която искате да увеличите, решете как да включите тези дейности или други като тях в ежедневието си. Изберете неща, които са достатъчно реалистични, за да правите всеки ден. Възможно е да не можете да ходите по плажа, но все пак бихте могли да почувствате радост, като слушате песен, която ви напомня за почивка.

Ангажирайте се с едно или повече действия, които ще увеличат чувството. Отделете време за тези преживявания. Мислете за тях като за нещо, което е полезно за вашето емоционално здраве.

Създайте кутия с положителни съкровища

Понякога може да се нуждаем от напомняне, което да ни върне обратно към щастливо и емоционално за нас място. Точно тогава кутията за позитивизъм е наистина полезна.

Тя представлява колекция от напомняния за положителни преживявания, които сме имали. Те връщат чувствата, свързани с добрите моменти в живота ни, нашите силни страни, радости и постижения, забавлението, което сме имали, книгите или музиката, които имат значение за нас, хората, които са важни за нас. Събирайте неща, които ви напомнят за най-хубавите моменти в живота ви. Например:

снимки или сувенири от страхотни времена

награди, които ви напомнят за постижение

карти или бележки от специални хора в живота ви

любими и вдъхновяващи цитати или текстове на песни

спомени от детството

нещо, което сте направили или нарисували

подарък, който някой ви е направил

снимка на човек, когото обичате

СНИМКА: Dagmara Dombrovska
СНИМКА: Dagmara Dombrovska

Поставете всичко в папка или специална кутия, където лесно можете да го намерите. Или пък направете колаж. Най -важно е да изберете само елементи, които предизвикват положителна емоция за вас. Можете да ги добавяте, изваждате и пренареждате по всяко време.

Когато се почувствате тъжни или обезкуражени, отделете няколко минути, за да разгледате кутията си със съкровища, за да засилите радостта си от живота. 

Докато работите за увеличаване на положителните си емоции, може да забележите, че се чувствате по-щастливи, по-завършени и по-енергични. Малката и всекидневна инвестиция във фокусиране върху положителното се изплаща с големи награди през целия ни живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ