Напишете дума/думи за търсене

Какво по-различно правят емоционално интелигентните хора

Управлението на емоционалните реакции означава избор как и кога да да изразим чувствата, които изпитваме към дадения момент. 

СНИМКА: Brooke Cagle
СНИМКА: Brooke Cagle

Хората, които се справят добре с това, знаят, че е здравословно да  проявяват усещанията си, но има значение как и кога го правят. Поради това те могат да реагират на ситуации по по-продуктивен начин, отколкото онези, които не умеят да се контролират.

Те знаят, че могат да избират начина, по който реагират, вместо да позволят на емоциите да им повлияят да правят или казват неща, за които по-късно да съжаляват. Имат усещане кога е най -добре да говорят и кога е по-добре да изчакат, преди да действат или да реагират на това, което чувстват. Също така осъзнават, че тяхната реакция влияе върху последствията, включително на това как другите хора реагират спрямо тях и начина, по който се чувстват към себе си.

Вероятно сте били в ситуация, в която някой е реагирал по твърде емоционален начин, карайки ви да изтръпнете или да се почувствате неудобно. Възможно е също да сте били от тази страна, в която собствените ви емоции са били толкова силни, че е било необходимо да проявите непосилно за вас самообладание. Може би се сещате за момент, в който не сте умеели да управлявате реакцията си. Вероятно тревогата, гневът или разочарованието ви са надделели. Случва се. Когато това стане, простете на себе си и се съсредоточете върху онова, което бихте могли да направите по-добре. Помислете какво да подобрите следващият път.

СНИМКА: Noah Buscher
СНИМКА: Noah Buscher

Какво е емоционална интелигентност?

Уменията, които използваме, за да управляваме емоциите си и да реагираме добре, са част от по-голяма група, наречена емоционална интелигентност. Развитието на всички умения, които я изграждат, отнема време и практика. Всеки може да го постигне. Как?

Стъпка 1:

Емоционално осъзнаване

Това умение е свързано с това да можем да забележим и идентифицираме емоциите, които изпитваме във всеки един момент. Понякога само назоваването на емоцията, която изпитваме, може да ни помогне да се чувстваме по-отговорни за усещанията си.

СНИМКА: Alexas_Fotos
СНИМКА: Alexas_Fotos

Стъпка 2:

Разбиране и приемане на емоциите

Разбирането на емоциите означава да знаете защо се чувствате така. Например, можем да си кажем: „Чувствам се изоставен и малко несигурен, защото все още не съм поканен на рождения ден, а двама от приятелите ми вече са“.

Това разбиране помага да разглеждаме емоциите по-безпристрастно. Може да си помислим: „Нищо чудно, че се чувствам изоставен - естествено е да се чувствам така в тази ситуация.“ Все едно да си подарим малко доброта и разбиране. Това ни помага да приемем емоциите си. Знаем, че те са разумни и че е добре да се чувстваме така, както се чувстваме.

Приемането на емоции означава да забелязваме, идентифицираме и разбираме, без да обвиняваме другите или да осъждаме себе си. Не е полезно да си казваме, че това, което чувстваме, е по вина на някой друг. Също така не е добре да подценяваме емоциите си и да мислим: „Не трябва да се чувствам по този начин“ или „Ужасно е, че се чувствам по този начин!“ Целта е да признаете чувствата си, без да ги подтиснете или да ги проявите бурно.

След като усвоите тези две стъпки, вие ще се чувствате по-способни да изразявате правилно това, което чувствате. Практикуването на основните умения също ще ви помогне по-бързо да преодолеете трудните емоции. И все пак - как да действате, ако изпаднете в критичен момент и едва се въздържате?

Първо - кажете си, че това не е краят на света. Решете да дадете време на ситуаицята да се развие по друг начин и да не я оставите да ви развали деня. Обмислете всеки избор и помислете какво може да се случи след всеки от тях. Коя реакция би довела до най-добрия резултат? Винаги имаме избор как да реагираме. След като осъзнаем това, е по -лесно да направим онова, което ще е най-полезно за нас. Да се ??научиш да реагираш добре изисква практика. Но всички можем да го постигнем. Не е ли прекрасно?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ