Напишете дума/думи за търсене

Изостава ли детето в говорното си развитие

"Моята 2-годишна дъщеря говори по-малко от сестра си, когато беше на тази възраст. Знам, че децата развиват езикови умения по различно време, но все пак съм притеснена. Кое е нормално за нейната възраст?", ни пише нашата читателка Нина.

СНИМКА: Ricky Turner
СНИМКА: Ricky Turner

Всички деца (дори да са братя и сестри) развиват и усъвършенстват езиковите си умения по различно време през цялото си порастване. Така че обхватът на това, което е "нормално", е широк. Някои насоки обаче могат да помогнат на родителите да решат дали детето им може да има забавяне в говора.

Обичайно 2-годишното дете трябва да умее да:

говори с изречения, съставени от две думи, като „още сок“ и „мамо, ела“

следва команди от две стъпки

наименува прости обекти

има речник от 50 или повече думи

да се разбира поне в 50% от времето от родителя

СНИМКА: Jeremiah Lawrence
СНИМКА: Jeremiah Lawrence

Между 2 и 3 години речникът продължава да се изгражда и разбирането се увеличава. До 3-годишна възраст детето трябва да умее да:

говори с изречения, съставени от три думи

има речник от 200 думи или повече (по принцип винаги са повече, отколкото можете да преброите или си мислите, макар да ви изглеждат много)

да се разбира какво говори в 75% от времето
разбират предлози (като например „сложи го на масата“ или „остави го под леглото“)

използва местоимения правилно („аз“, „ти“, „то“)

Ако смятате, че детето ви не отговаря на някое от тези изречения, обсъдете притесненията си с педиатъра. В по-голямата част от случаите тревогите са напълно неоснователни и дори да има лек проблем, той е коригируем с помощта на специалист и работа с детето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ