Напишете дума/думи за търсене

Говорете на бебето, за да се чувства в безопасност

Бебетата се раждат със способността да плачат, по този начин те общуват за известно време.

Този израз на емоция обикновено ви казва, че нещо не е наред: глад, мокър памперс, студени крака, умора, желание за прегръдка и т.н. Но бебетата също така могат да плачат, когато се чувстват претоварени от всички гледки и звуци на заобикалящия ги свят или изобщо без ясна причина. Така че, ако детето ви плаче и не можете да го утешите веднага, не забравяйте, че плачът е един от начините то да изключва стимулите, когато е претоварено.

Докато плачът е основният начин, по който бебетата общуват, те използват и други, по-фини форми. Да се ??научите да ги разпознавате ще засили връзката ви с бебето. Новороденото може да различи човешкия глас от другите звуци. Опитайте се да обърнете внимание на това как вашето малко дете реагира на гласа ви, който е свързан с грижа: храна, топлина, докосване.

Ако бебето ви плаче в люлката, вижте колко бързо приближаващият ви глас го успокоява. Вижте колко внимателно ви слуша то, когато говорите с нежен глас. Вашето бебе може все още да не умее да координира гледане и слушане, но дори и да се взира в далечината, ще обръща голямо внимание на гласа ви в същото време. То може фино да коригира позицията на тялото или изражението на лицето, или дори да движи ръцете и краката в такт с речта ви. Понякога още през първия месец може да видите лека усмивка - добре дошло допълнение към комуникативните умения на вашето бебе!

СНИМКА: Filip Mroz
СНИМКА: Filip Mroz

Веднага щом го хванете в ръцете си след раждането, ще започнете да общувате помежду си, като обменяте първите си погледи, звуци и докосвания. Новородените бързо опознават света чрез сетивата си. С течение на дните след раждането то ще свикне да ви вижда и ще започне да се фокусира върху лицето ви. Усещанията за допир и слух са особено важни.

Ще се интересува от шумове, но не повече от гласа. Говорете с бебето си, когато имате възможност. Въпреки то да не разбира какво казвате, вашият спокоен, успокояващ тон му предава чувство за безопасност. Новородено учи за живота с почти всяко докосване, така че подарете много нежни целувки и вашето мъниче ще почувства света като успокояващо място.

Комуникацията с новородени е въпрос на задоволяване на техните нужди. Винаги реагирайте на плача - бебетата не могат да бъдат разглезени от прекалено много внимание. Всъщност бързите реакции им дават да разберат, че са важни и заслужават внимание. Вероятно ще има моменти, когато сте задоволили всички нужди, но бебето ви продължава да плаче. Не се отчайвайте - то може да е свръхстимулирано, да има твърде много енергия или просто да се нуждае от добър плач без видима причина.

Обичайно е да има суетлив период по едно и също време всеки ден, обикновено между ранната вечер и полунощ. Въпреки че всички новородени плачат и проявяват известна нервност, когато това се случва повече от 3 часа на ден, повече от 3 дни седмично в продължение на поне 3 седмици, най-вероятно става дума за колики. Добрата новина е, че е краткотрайно състояние - повечето бебета го надрастват на около 3 или 4-месечна възраст.

Някои малчугани се утешават от движение, като люлеене или ходене из стаята, докато други реагират на звуци, като тиха музика или бръмчене на прахосмукачка. Може да отнеме известно време, за да разберете какво най-добре успокоява вашето бебе през тези стресови периоди. Не се тревожете. Всичко това е нормално по пътя на родителството!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ