Напишете дума/думи за търсене

Около 2% от децата са алергични към яйца

Когато някой има алергия към яйца, имунната система на организма, която обикновено се бори с инфекциите, реагира прекалено на протеините.

Ако човек пие или яде продукт, който съдържа яйце, тялото смята, че тези протеини са вредни нашественици. Имунната система реагира, като работи много усилено, за да се пребори с нашественика. Това причинява алергична реакция. Около 2% от децата са алергични към яйца. За щастие, повечето ще надраснат това състояние до 16-годишна възраст.

СНИМКА: Hello I'm Nik
СНИМКА: Hello I'm Nik

Какви са признаците и симптомите на алергия към яйца?

Когато дете с такава алергия консумира храна с яйца, тялото отделя химикали като хистамин. Това може да причини симптоми като:

хрипове

затруднено дишане

кашлица

дрезгавост

стягане в гърлото

стомашни болки

повръщане

диария

сърбящи, сълзящи или подути очи

обриви

червени петна

подуване

спад на кръвното налягане, причиняващ замаяност или загуба на съзнание (припадане)

Алергичните реакции могат да варират. Понякога един и същи човек може да реагира различно по различно време. Някои реакции са леки и засягат само една част от тялото, като уртикария по кожата. Но дори когато някой е имал само лека проява в миналото, следващата може да е тежка.

Алергията към яйца може да причини тежка реакция, наречена анафилаксия. Тя може да започне с някои от същите симптоми като при по-лека, но бързо да се влоши. Лицето може да има проблеми с дишането или да припадне. Може да са засегнати повече от една част от тялото. Ако не се лекува, анафилаксията може да бъде животозастрашаваща.

СНИМКА: jiangxulei1990
СНИМКА: jiangxulei1990

Как се диагностицира алергия към яйца?

Алергия към яйца се диагностицира с кожни тестове или кръвни изследвания. Кожен тест (наричан още тест за надраскване) е най-често срещаният. Той позволява на лекаря да види за около 15 минути дали детето е чувствително към продукта.

С този тест лекарят или медицинската сестра:

поставя малко парче екстракт от яйца върху кожата

убожда външния слой на кожата или прави малка драскотина

Ако зоната се подуе и се зачерви (като ухапване от комар), детето е чувствително.

Може да се назначи кръвен тест, ако няма възможност за кожен. Отнема няколко дни, за да се получат резултатите. Важно е детето ви да бъде прегледано от опитен алерголог.

Как се лекува алергична реакция към яйца?

Ако детето ви има такава, винаги дръжте на разположение два автоинжектора с епинефрин в случай на тежка реакция. Автоинжектор с епинефрин е лекарство с рецепта, което се предлага в малък, лесен за носене контейнер. Лесен е за използване. Вашият лекар ще ви покаже как. Децата, които са достатъчно големи, могат да бъдат научени как да си правят инжекциите.

Лекарят може също да ви даде план за действие за алергия, който да ви помогне да се подготвите, разпознаете и лекувате алергична реакция. Споделете го с всеки, който се грижи за вашето дете, включително роднини и училищни служители.

Всяка секунда се брои при алергична реакция. Ако детето ви започне да има сериозни симптоми, като подуване на устата или гърлото или затруднено дишане, незабавно предприемете мерки. Следете дали симптомите засягат две различни части на тялото, като копривна треска с повръщане. След това се обадете на 112 и заведете детето си в спешното отделение. То трябва да бъде под лекарско наблюдение, защото дори и най-лошото да е минало, може да се случи втора вълна от сериозни симптоми.

Какво можете да направите вие като родители?

Четете внимателно етикетите на храните, защото яйцето може да се намери на неочаквани места. Някои продукти изглеждат добре по списък на съставките, но докато се приготвят, могат да влязат в контакт с яйце. Това се нарича кръстосано замърсяване. Потърсете изречения като „може да съдържа следи от яйце“, „обработено в съоръжение, което обработва яйца“ или „произведено на оборудване, използвано също за яйца“. Не всички компании етикетират за кръстосано замърсяване, така че ако се съмнявате, обадете се или изпратете имейл на компанията, за да сте сигурни.

Всеки, който приготвя храната на вашето дете, трябва да измие ръцете си със сапун и вода, преди да го докосне. Детето ви винаги трябва да мие ръцете си преди хранене. Ако няма сапун и вода, използвайте кърпички за почистване на ръце. Но не използвайте гелове или спрейове за дезинфекция на ръцете. Дезинфектантите за ръце отървават само от микробите, но не от следите от яйчен протеин.

Дръжте храните, които съдържат яйца, в отделна част от кухнята си, така че да не замърсяват храната на вашето дете. Когато приготвяте ястие за него, измийте съдовете и приборите със сапун за миене на чинии и гореща вода, за да премахнете следите.

Когато ядете далеч от дома, уверете се, че имате автоинжектор с епинефрин със себе си и че срокът му на годност не е изтекъл. Също така кажете на хората, които приготвят или сервират храната на вашето дете за състоянието.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ