Напишете дума/думи за търсене

Как детето да отслабне без страдание

Много подрастващи се закръглиха по време на пандемията за ужас на родителите си.

Забранете светещите екрани за месец и давайте първо вода, когато казва, че е гладно

39-годишната учителка от Сингапур Айлин Гох забелязва, че по-малкият ѝ син Амос започва да се закръгля в началото на пандемията, без да са променяли начина си на хранене в семейството. Е, позволявани са му малко бисквити, чипс, шоколадово мляко и газирани напитки, докато е трябвало да учи дистанционно от вкъщи, но нищо повече. Майката открива също, че 7-годишното момче става и по-неактивно от по-големия си брат, и решава да го претегли. С изненада установява, че е качило 10 килограма и спешно търси помощ от Клиниката за управление на теглото.

Тъй като по това време възможностите за лични срещи и спорт са все още силно ограничени, им препоръчват да се насочат към онлайн програма за родители и деца, включваща балансирано хранене и физически упражнения у дома. За около година успяват да стопират процеса с напълняването при момчето.

“Той не отслабна драстично, но стана по-висок благодарение на гимнастиката”, разказва Айлин Гох пред “Стрейтс таймс”. Което всъщност е и търсеният ефект от специалистите от клиниката, които помагат на деца от 6 до 16 г. да се справят с наднормените килограми. “Целите ни зависят от възрастта и развитието на нашите пациенти. Децата, които растат и са в пубертет, не се насърчават да отслабват, тъй като телата им се нуждаят от правилно хранене за здравословен растеж”, обяснява доктор Илейн Чю. Затова на тях се препоръчва подобряване на храненето и упражнения, които да укрепват мускулатурата им. В общи линии стремежът е да спрат да наддават килограми и да увеличават ръста си.

В случая с Амос става въпрос за гимнастика, която се играе поне три пъти седмично, заместване на газираните напитки с вода и пресни сокове, а пърженият ориз - с карфиол. “Важното е, че вие като родител също трябва да участвате в програмата. Само така детето ще има стимул да я следва”, обяснява майка му.

На същото мнение е и 48-годишният баща Кени Чеа, който е треньор по тенис. Неговият син Джеф качва 5 килограма, след като спират да ходят на корта по време на пандемията. Тогава той и съпругата му решават, че трябва да създадат здравословна рутина на трите си деца, докато трае заключването. Решават, че заедно ще правят всеки ден упражнения и на масата в кухнята винаги ще има кана с вода и купа с ябълки и портокали. Освен това ще ядат повече зеленчуци по време на трите основни яденета. “Въпреки че Джеф не свали килограми, сега той изглежда по-слаб, защото порасна със 7 см”, казва баща му.

Клиниката за управление на теглото в Сингапур отчита 12% увеличение на децата с наднормени килограми през миналата година спрямо 2019 г., като очакванията са тази да има още по-голям скок, въпреки че училищата вече са отворени и подрастващите имат повече възможности за движение и физическа активност. Подобна тенденция се наблюдава и в други държави, което кара някои учени да търсят какви може да са допълнителните причини освен връщането към нездравословна храна, присъща за забързания начин на живот.

Британският детски психиатър Виктория Дънкли твърди, че има връзка между времето, което децата прекарват пред телевизор и компютър, и тяхното тегло. По думите ѝ светещите екрани променят усещането ни за ситост. Затова е добре детето да се отдели от тях за три-четири седмици, за да се види дали ще има ефект върху неговото желание за хранене. “Изследвания показват, че времето пред екрана е свързано с наддаване на тегло и метаболитен синдром, при който затлъстяването води до диабет, високо кръвно и сърдечни и бъбречни проблеми.

То променя сигналите, които ни казват, че сме сити, и причинява несъответстваща реакция на стреса между мозъка и тялото. Хроничният стрес също повишава нивата на хормона кортизол, който е свързан с наддаване на тегло. По тази причина някои деца веднага се нахвърлят да ядат, за да се успокоят от видяното на екрана”, казва Дънкли пред “Дейли мейл”. Нейният опит показва, че е много трудно да се свалят наднормени килограми при дете, без да му се ограничи времето пред компютъра и телевизора. Лишавайки го от светещ екран за известно време, помагате на мозъка за понижаване на хормоните на стреса и след като той е отпочинал, детото има повече енергия и мотивация за физическа активност и здравословно хранене, обяснява психиатърът.

Повечето родители мразят да казват “не” на децата си, за да си спестят разправии и мрънкане, но по отношение на храненето това е необходимо. “Детето трудно прави разлика между глад и жажда, затова първо му дайте вода. Ако продължава да твърди, че е гладно, предложете му плод. Ако се муси и не иска да го яде, кажете му: “Значи не си толкова гладен”, съветва детският ендокринолог Табита Рандел. По думите ѝ няма нищо страшно в това да погладува малко, тъй като не познава дете, което да яде броколи и зеле, след като знае, че по-късно може да получи чипс или шоколад. Тя дава пример със собствената си дъщеря, която има проблем с наднорменото тегло, тръгвайки на училище. Просто спира да ѝ слага сладки неща в кутия за обяд и ги замества с плод. Първоначално момичето моли със сълзи на очи за своите лакомства, твърдейки, че всички съученици имат, на което майката винаги отговаря, че е спряла да ги купува, защото не са добри за тяхното семейство.

Според експертите по детско хранене родителският пример всъщност играе ключова роля за това какво и колко ще ядат подрастващите. Ако те виждат мама и татко да сядат с чаша вино и храна пред телевизора, със сигурност и те ще поискат газирана напитка и чипс, за да бъдат като тях. Което обяснява и защо децата с наднормено тегло не са единствените членове в дадено семейство с такъв проблем. По тази причина специалистите съветват да се търсят общи решения за справяне с него и то задължително без да се обвиняват пълничките малчугани, че ядат много, защото това може сериозно да повлияе на самочувствието им. Най-добре е въвеждането на здравословното хранене и по-голямата физическа активност да стават под формата на семейно предизвикателство и игра, тъй като това ще мотивира по-лесно детето към необходимата промяна.

Ефективно средство са например купуването на крачкомери и обявяване на семейно съревнование кой най-много ще измине за деня. Вече има и привлекателни модели за деца, които сигнализират чрез различни картинки и звуци, когато притежателят им постигне препоръчителната норма от 10 000 крачки на ден. Може да се използват и интернет платформи като тикток, в които тийнейджърите си отправят спортни предизвикателства.

Всяко трето европейче е с наднормено тегло

Световната здравна организация предупреди, че нивата на детско затлъстяване в Европа продължават да са тревожни и пандемията от коронавирус вероятно още повече ще влоши положението. По последни данни всяко трето дете на възраст от 6 до 9 г. в ЕС е с наднормени килограми, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

“Затлъстяването е пряко свързано с животозастрашаващи болести като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. За по-доброто бъдеще на идните поколения трябват мерки, основани на науката, които да помогнат за намаляване на детското затлъстяване, като същевременно насърчават по-здравословното хранене и физическата активност”, казва регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Проучване на УНИЦЕФ преди 2 г. показа, че българчетата са сред най-бързо затлъстяващите в света. Между 1990 и 2016 г. броят на хората у нас между 5 и 19 г., които са с наднормено тегло, се е увеличил със 120%. В момента около 28 на сто от младежите ни имат проблем с килограмите.

Сходен проблем с бързо затлъстяване на подрастват се наблюдават още в Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия, като основна причина се сочи нездравословното хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ