Напишете дума/думи за търсене

Лекари: Маските няма да обострят алергични или пулмологични заболявания на децата

Маските станаха част от всекидневието

Предпазните маски няма да обострят алергични или пулмологични заболявания на децата. Това мнение изразиха за БТА доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница, и д-р Вера Папочиева, педиатър и детски пулмолог в същата болница. Съгласно разработените от МОН Насоки за обучение в условията на извънредна епидемиологична обстановка носенето на защитна маска за лице в училище ще бъде задължително, с изключение на заниманията на открито.

Носенето на защитни маски от деца под 12-годишна възраст се отразява по същия начин, както и на възрастните - няма някакъв медицински проблем, който те биха могли да създадат, каза доц. Стаевска. По думите й няма риск за поява на алергия, провокирана от маската. Единствено има малко описани случаи на контактен дерматит, който се получава от металната пластина, прилепваща маската към носа. При изпотяване е възможно да се получи контактен дерматит. Друг страничен ефект няма, подчерта доц. Стаевска. Много пациенти казват, че не могат да дишат и имат запушване на носа, но това по-скоро е психологически проблем. С маските от висок клас човек може и да има усещането, че малко по-трудно диша, но в никакъв случай това не може да доведе до намаляване на кислорода, допълни доц. Стаевска. По думите й за децата под 12-годишна възраст носенето на маска в училище може да е съществен психологическият проблем, но от медицинска, особено от алергологична гледна точка, няма никакъв проблем.

За децата, страдащи от алергична астма, носенето на маска в училище също не би създало проблем, увери доц. Стаевска. Ако на човек по принцип му е запушен носът, ще му бъде по-трудно да носи маска, особено ако тя е от вида с по-висока защита. Най-вероятно усещането за запушване ще бъде по-голямо. По думите й децата в училище вероятно ще носят хирургични маски.

Хирургичните маски водят до по-малко намаляване на въздушния поток от тези от по-висок клас и с хирургичните се диша по-лесно, но и предпазват по-малко, обясни специалистът. Маските от вида N95 наистина са защитни и като се има предвид колко е инфекциозен "Делта" вариантът на коронавируса, ако човек иска да е по-защитен, е по-добре да носи от тях.

Маските с клапан, според доц. Стаевска, не са много добро решение от гледна точка на това, че е възможно през тях да влезе не толкова пречистен въздух. Смисълът е текстурата на маската да спре пръски вируси, а клапанът има много по-голяма възможност да ги допусне, добави тя. При тази контагиозност на "Делта" варианта, ако има риск, по-добре е децата да учат он лайн, каза още доц. Стаевска.

Ако приемем, че има опасност някой да разпространява вируса в класа и тези деца да седят с маски и да се надяваме, че това ще ги спаси, ми се струва много оптимистичен сценарий, добави лекарят. По думите й, ако децата могат да изтърпят няколко часа с маски, които през определено време да се сменят с нови, би било добре, но ако не могат - това веднага ще компрометира ефекта от тях. Ако има болно дете в класа, то ще зарази всички деца, подчерта доц. Стаевска. По думите й е добре това, че вече могат да се ваксинират и децата над 12-годишна възраст и, ако това стане, ще се повиши нивото на спокойствието. Проблемът е, че този вариант е толкова заразен, че дори и като си ваксиниран, често пак се заразяваш, но го преболедуваш много леко. Това обаче не означава, че не го разпространяваш, напомни още тя.

В отговор на въпрос дали в практиката й през последната година и половина има повишаване на броя на децата с алергии, доц. Стаевска подчерта, че няма връзка между носенето на маски и броя на алергичните деца. Носенето на маска не пречи на дишането, не пречи на астматиците, дори пациенти със сенна хрема, носещи маска, се предпазват от влиянието на полените. Полените не попадат в дихателните им пътища и хората се чувстват по-добре, обясни тя. Маските помагат и срещу замърсения въздух, който пък влошава астмата. В този смисъл носенето на маска няма вреден ефект, по-скоро има полезен от гледна точка на алергологията. Лекарят напомни, че маската не трябва да се носи мокра и трябва да се пази чиста.

Носенето на маски е предпазване както за децата, така и за учителите и останалия персонал, каза д-р Вера Папочиева. Желателно е децата под 12 години наистина да бъдат с маски, но трябва да бъдат обучени как да ги слагат, как да ги свалят и най-важно е да има дезинфекция на ръцете. Носенето на маски от деца, страдащи от белодробна астма, не пречи, стига да не са алергични към материята, от която са направени маските. За тях се препоръчва маските да са памучни или такива с антиалергична защита. При намокряне или замърсяване маските трябва да бъдат сменени веднага.

Предпазната маска не намалява притока на кислород, но усещането, че имат нещо пред носа и устата, е неприятно. Децата, които са с астма и използват инхалатори, са свикнали да имат маски и са обучени как се борави с тях. Децата, преминали през нашата клиника за лечение на КОВИД не са се разболявали тежко, въпреки че в семейството им е имало носители или болни от тази инфекция.

Дали в защитна маска, носена продължително време, може да се развият микроорганизми, д-р Папочиева посочи, че това зависи от материала и от начина на съхранение на маската, но за един-два часа носене, не би имало такава възможност. Ако маската прилепва добре, не би трябвало да има проблеми.

В клиниката ни не сме имали деца, чиято астма, муковисцидоза или друго белодробно заболяване да се е обострило заради носене на предпазна маска, каза още лекарят. По думите й носенето на маска не пречи на нормалната вентилация, не се намалява притокът на кислород и не се увеличава вдишването на въглероден диоксид. Децата вече са обучени и рядко, например деца с психични проблеми, по-трудно може да им се обясни нуждата от носене на маска и те по-скоро биха реагирали с нежелание. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ