Напишете дума/думи за търсене

Слушайте детето си, когато ви говори

СНИМКА: Fernanda Greppe

Понякога опитвали ли сте да накарате децата ви да обръщат внимание на това, което казвате? Често ли се чувствате неразбрани и повишавате ли глас повече от необходимото?

Смятате ли, че започвате да звучите като развален грамофон? Ако отговорът на въпросите е „да“, значи е време да се възползвате от тези 4 съвета.

1. Бъдете модел на подражание

Слушайте децата си, защото това умение се възпитава най-добре, давайки личен пример. Докато слухът означава само да възприемате звук, то слушането е съзнателно решение да ангажирате мозъка си и да обърнете внимание на това, което някой ви казва. То надхвърля вербалната комуникация, защото използвате не само ушите си, но също така очите и ума.

2. Забавете темпото

Когато сте заети, не отделяте необходимото време, за да възприемате света и хората около себе си. Напротив, съсредоточавате се върху това как да стигнете от точка А до точка Б и да отмятате задачите от вашите списъци при това по възможно най-бързия начин. Вие може и да живеете в настоящето, но вашето съзнание вече мисли за бъдещето. Опитайте се да поставите на пауза така неотложните задачи, да дишате спокойно и да научите децата си как също да забавят темпото.

3. Научете се да бъдете в добро настроение

Вашето настроение се отразява на комуникацията с децата. Чувстват ли се те претоварени от нещо? Уморени ли са от дълъгия ден? Гладни ли са? Разочаровани или разстроени? Когато сте в добро настроение, децата ви се свързват и комуникират по-ефективно с вас. Освен това изслушвайте по-съпричастно техните проблеми. След това можете да отговорите по подходящ начин и да ги подкрепите напълно.

4. Бъдете надеждни и честни

Изпълнявате ли винаги това, което сте обещали? Или ги утешавате с подкупи и възнаграждения в най-напрегнатия момент, казвайки: "Утре ще отидем в парка", когато сте казали същата лъжа и предният ден? Неспазената дума се помни дълго време. Дори и най-малкото дете ще започне да се пита защо трябва да слуша някой, който лъже и не държи на обещанията си. Спазвайте дадената дума.

СНИМКА: Xavier Mouton Photographie
СНИМКА: Xavier Mouton Photographie
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ