Напишете дума/думи за търсене

Д-р Салих Марангоз: Вродените ортопедични заболявания при деца са лечими

проф. д-р Салих Марангоз, хирург ортопед в ACIBADEM.

Вродените ортопедични заболявания, диагностицирани при деца, са сред най-сериозните. Това е така, защото аномалиите пречат на детското развитие и воденето на нормален живот. Често родителите се консултират с различни специалисти, които не им дават големи надежди. Но решения има и те се прилагат само в най-добрите медицински центрове, като тези в болници ACIBADEM в Турция. Един от най-добрите специалисти в света в лечението на вродени ортопедични аномалии при деца е проф. д-р Салих Марангоз, хирург ортопед в ACIBADEM. Проф. Марангоз се е обучавал в САЩ при най-добрите експерти в ортопедията. Днес той прилага наученото в ACIBADEM и помага на много деца да ходят нормално и отново да се усмихват.

- Проф. Марангоз, кои са най-честите вродени ортопедични проблеми, с които се сблъсквате?

- Често диагностицираме проблеми като криво стъпало (еквиноварус), фибуларна хемимелия, тибиална хемимелия и вродена бедрена недостатъчност. Последните не са много разпространени, но тъй като сме в специализиран център за детска ортопедия, ги виждаме често. Фибуларната хемимелия е проблем с развитието на фибулата – една от костите на долните крайници. Тибиалната хемимелия е недостатъчно развитие или липса на пищял. Най-често срещаният от тези проблеми е кривото стъпало. Честотата е едно на 1000 раждания. Все още наблюдаваме случаи на тазобедрена дисплазия (вродена дислокация на тазобедрената става). Церебралната парализа е едно от най-сериозните заболявания, диагностицирани в развитите страни, в резултат от преждевременно раждане. Недостатъчното насищане на мозъка с кислород по време или след раждане може да доведе до церебрална парализа. Друга диагноза е спина бифида, миеломенингоцеле - по-рядка е, но се появява. И още една диагноза са дефицитите при крайниците (единият крак е по-къс от другия), които могат да създадат проблеми по време на развитието на детето. Всичко това оказва значително влияние върху живота на децата и техните семейства.

- Пред какви проблеми ще се изправят тези деца, ако не се лекуват правилно?

- Ако не се лекуват правилно, децата ще се сблъскат с проблеми в личния и социалния си живот. Тяхната подвижност ще бъде сериозно засегната, те няма да могат да извършват обичайни дейности, сериозно отражение ще има и върху социалния и професионалния им живот. От друга страна, ако те се лекуват правилно в детството, животът им се променя коренно и те могат да се интегрират безпроблемно в обществото.

- Какви са причините за тези аномалии?

- Що се отнася до церебралната парализа, основната причина е недостатъчното насищане на мозъка с кислород преди или след раждането. Също така, рисков фактор може да бъде недоносеността на бебето, както и някои генетични дефекти. Причината за спина бифида е ниският прием на фолиева киселина по време на бременността. По отношение на кривото стъпало, проучванията продължават, но не е установена конкретна причина извън определени геномни проблеми. Този проблем при бебетата не е непременно генетично наследен. По време на ембрионалното развитие генетичните кодове се развиват по-различно, отколкото би трябвало, и това причинява състоянието. Тибиалната хемимелия трябва да се разглежда отделно, тъй като някои генетични синдроми или употребата на наркотици са познати като причинители. Фибуларната хемимелия и вродената бедрена недостатъчност не се асоциират със синдроми. Те се срещат при едно на 40 000 раждания. Тибиалната хемимелия е много по-рядка – един случай на милион раждания. Съществуват и други видове вродени проблеми, които не изискват непременно специално лечение. Такива са нарушенията в походката - ходене със стъпалата навътре, физиологично изкривяване на долните крайници (genu varum) и др. Те се коригират спонтанно и не е нужно да се намесваме, за да ги лекуваме.

- Какво препоръчвате на родителите по отношение на ортопедичната оценка при децата, особено ако някои проблеми не са очевидни?

- На семействата с новородени препоръчвам да ги наблюдават и изследват много внимателно. Необходима е също така педиатрична медицинска оценка, която да проследи ключови моменти от растежа и развитието. Ако бъдат открити ортопедични проблеми, е нужна консултация с детски хирург ортопед. В някои случаи може да е необходим и детски невролог, който да направи оценка или да помогне с възстановяването. Много от случаите не се диагностицират по време на бременността и семейството открива проблемите след раждането на детето, какъвто е примерът с кривото стъпало. Мнозина са изненадани да видят след раждането на бебето, че кракът му е обърнат навътре. В тези случаи лечението започва в рамките на седмица или 10 дни, за да се създаде връзка между майката и бебето.

- Кои са ключовите моменти в развитието на бебето, в които то трябва да бъде внимателно наблюдавано?

- Както споменах, някои от тези проблеми се диагностицират пренатално. В случаите на криво стъпало, когато краката на бебето са обърнати навътре, започваме лечение в рамките на 7-10 дни след раждането, на възраст най-много две седмици. Оценяваме тези бебета много внимателно и периодично поставяме гипс, за да отстраним проблема. Има обаче състояния като церебралната парализа, които може да не се диагностицират до шестмесечна възраст. Ако няма видими симптоми, родителите трябва да обърнат внимание, ако бебето не спи добре, не се храни добре. От друга страна, те трябва да имат едно наум и ако бебето е много тихо и изобщо не плаче. Всичко това трябва да даде сигнал на родителите да заведат детето на лекар, за да видят дали всичко е наред. След това детето трябва да бъде прегледано и от невролог. По отношение на дефицитите в крайниците като фибуларната хемимелия, в тези случаи няма нужда от спешно лечение. В такива ситуации основното лечение е корекция на деформацията и удължаване на засегнатата кост, а това не е прост процес. Трябва да реконструираме ставите и костите, за да подготвим крайниците за удължаване. Подготвителната операция не се извършва преди едногодишна възраст. Това означава, че бебе, родено с такъв дефицит или разлика в дължината на крайниците, трябва да бъде добре обгрижвано до навършване на една година. После, след подготвителната интервенция, можем да планираме удължаващите процедури след навършването на 2 или 3 години. Това е дълъг процес.

- Доколко е от значение дете с такъв проблем да попадне в специализиран лечебен център с много опит?

- Методите, които използваме в нашата клиника в ACIBADEM, не са част от обичайното обучение на един хирург ортопед. Не е същото като протезирането (артропластиката) или артроскопията. Това са много по-редки от обичайните ортопедични проблеми. Говорим за ниска честота, следователно много ортопеди не срещат подобна патология. Макар в специализираната литература да са описани много лечебни методи, ако един ортопед няма опит с подобни случаи, съществува риск съответният метод да не е подходящ за пациента. Така че е повече от ясно, че лечението на тези аномалии в специализирани центрове има огромно влияние върху шансовете за успех, като започнем от прегледа, през диагностиката и до създаването на най-подходящите протоколи за лечение. В допълнение пациентите, които се възползват от тези триизмерни техники за корекция на деформация, се нуждаят от специални програми за физиотерапия преди и след операцията. Освен това, методите за рентгенови изображения също са специални. В САЩ се обучавах с известни преподаватели като Дрор Палей, Джон Херценбърг, Шон Стандард и Дейвид Фелдман, и видях колко е важно за тези пациенти да се лекуват в специализирани центрове с висококвалифициран персонал. Всъщност, отдаден, специализиран персонал променя техния живот.

- Как оценявате възможностите на ACIBADEM в сферата на детската ортопедична хирургия?

- ACIBADEM Healthcare Group има повече от 20 години опит в сферата на здравеопазването, като лидер в частния сектор. Компанията обучава топ специалисти в своя медицински университет. Нивото на практикуване на медицина е сравнимо с това в САЩ. Аз например работя с най-добрите екипи както в операционната зала, така и по време на възстановителния процес. Имам достъп до най-добрите технологии, материали и оборудване. Екипите са много добри, посветени на нуждите на пациентите. Така че препоръчвам нашите медицински услуги на пациентите от целия свят, защото разполагаме с най-новите технологии и висококачествена медицинска помощ.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria