Напишете дума/думи за търсене

Детето не иска да учи. Ами сега?

Независимо дали се справя, или не, едно дете не трябва да чува, че не успява. То трябва да вярва, че има всички качества да стане най-доброто.

Личният пример и успехът мотивират най-много децата. Всеки ученик иска да е най-добрият, да е преди съучениците си и да има по-висока оценка. По този начин децата разбират, че усилията, които са положили, никак не са напразни. Но какво се случва, когато малчуганът загуби тази мотивация и все по-трудно да го убедим да залегне над учебниците?

Всички знаем, че този момент го има при почти всеки. Един ден вашият малък ученик започва да си мисли, че уроците са досадно задължение. А кой върши "задълженията си" с удоволствие? Ето какво можем да направим като родители и учители в този момент.

Давайте пример с четене на приказки на по-малко братче или сестриче

СНИМКА: Ben White
СНИМКА: Ben White

Насърчавайте детето да чете. Давайте му пример с четене на приказки на по-малко братче или сестриче. Оставете кът в дома, в който има различни списания и рекламни материали, които привличат вниманието на детето. В никакъв случай не го насилвайте, а действайте така, че то само да пожелае това.

Насърчавайте го да се занимава с колкото се може повече извънкласни занимания

Зачитайте интересите му, подкрепяйте го в решението му за даден спорт или дейност. То трябва да се чувства значимо.

Покажете интерес към дейностите, с които се занимава

Подкрепяйте детето. Покажете му интерес към дейностите, с които се занимава. Дайте му кураж да ги развива по-усърдно. Не забравяйте да припомняте, че след всеки успех идва и времето на „успеха”. Ако то се занимава с футбол например, след усилени тренировки ще стане добър футболист.

Мотивирайте детето да избира образователни игри

Те обогатяват представите за света, обогатяват езиковата култура и ориентират. А вие, като родители - не забравяйте, че е нужно да играете заедно с децата.

Не поставяйте фокуса върху оценките

Общувайте с детето си често и за всичко, което се случва в училище. Научете го да бъде организирано. Така ще се чувства по-уверено, че владее добре уроците и ще се мотивира да учи все повече. Не поставяйте фокуса върху оценката, а върху важността на наученото.

Поощрявайте и забравете за наказанията

Малчуганите трябва да бъдат окуражавани, мотивирани и поощрявани. Независимо колко добре се справя, едно дете не трябва да чува, че не успява. То трябва да вярва, че може да стане най-доброто. Никой не се е родил научен. Не пречупвайте детските криле, защото те са бъдещето ни.

СНИМКА: Gaelle Marcel
СНИМКА: Gaelle Marcel
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ