Напишете дума/думи за търсене

Как да се предпазя от боледуване по време на бременност?

Бременните жени с настинка имат по-голяма опасност от сериозни проблеми, които могат да засегнат дори и бебето, като предизвикат преждевременно раждане.

Опасна ли е настинката за бременната жена?

Да. Вашата имунна система е по-слаба, докато сте бременна, така че сте по-предразположена да получите настинка. И също така тя да се развие много бързо и да се усложни с инфекции, като пневмония.

Бременните жени с настинка имат по-голяма опасност от сериозни проблеми, които могат да засегнат дори и бебето, като предизвикат преждевременно раждане. Разбира се, има много бъдещи майки, които са с настинка, но нямат никакви усложнения. Стистически погледнато обаче, докато сте бременна, сте по-податлива на влошаване в състоянието.

За какви симптоми да следите?

Настинката обикновено започва с температура, отпадналост и кашлица, като е последвана от симптомите на отделяне на секрет от носа, кихане, болка в гърлото, усещане за студ и мускулни схващания. Също така може да имате диария и повръщане.

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако забележите и някои от следните оплаквания:

- затруднено дишане

- кашлица с кървави слюнки

- болка в гърдите

- дезориентираност

- липса на усещане, че бебето се движи с корема ви

- повръщане

- висока температура, която не се повлиява от нищо

Всички тези симптоми не трябва да бъдат игнорирани. Обадете се на своя наблюдаващ лекар, ако сте бременна и му обяснете точно какво изпитвате. На първо време си останете вкъщи и ограничете контакта с околните, докато докторът не ви даде насоки.

Използвайте хомеопатични лекарствени продукти, разтвор от вода и сол или вода и сок от лук, вместо капки за нос. Пийте билков чай с много мед и лимони, които подсилват имунната система. Добър имуностимулатор е и чесънът. Правете си инхалации с лайка, които прочистват дихателните пътища и подобряват дишането. Проветрявайте често стаята, за да влиза свеж въздух, и изпозлвайте овлажнител/йонизатор, който да улесни дишането ви в затворени помещения.

Ако сте имали близък контакт с човек, който е настинал, но все още нямате симптоми, също е хубаво да позвъните на медицинско лице, което да ви каже как може превантивно да спрете заразата. Имайте предвид, че хората с настинка могат да я предaват на околните един ден преди проявата на първите симптоми, както и до една седмица след това.

Как да се предпазите от боледуване по време на бременност?

- Подсилете имунната си система с натурални продукти- мед, лимон, орехи, чесън, плодове.

- Приемайте повече витаминозна храна.

- Мийте често ръцете си, за да избегнете попадането на бактерии в организма ви.

- Ограничете социалните си контакти и излизането на места, където има много хора (като градски транспорт, молове и други), където рискът някой да ви зарази е голям. Имайте предвид, че ходенето по такива места през есента и зимата е най-опасно.

- Намалете стреса, защото той води до отслабване на имунната система, а оттам и до заболявания.

- Движете се и правете леки упражнения, за да бъде имунната ви система по-здрава, а тонусът – повишен.

Как можете да подобрите състоянието си с домашни средства и да се чувствате по-добре?

Сложете си втора възглавница за сън. Понякога ще ви е тежко, няма да можете да дишате, но това е нормално, защото носът е запушен. Опитайте се да спите на втора възглавница над първата. Така секретите няма да се стичат в гърлото и няма да ви давят. А това ще помогне да се наспивате добре.

Пийте много вода и хапвайте плодове. Голямото количество течности пречиства организма ви и ви предпазва от дехидратация, особено ако имате температура. Плодовете са лека и полезна храна, богата на огромно количество витамини. Избягвайте мазни и тежки храни.

Пийте витамин С. Той е незаменим помощник в борбата с грипа. Помага на тялото ни да се пребори много бързо и много по-леко с болестта.

Не взимайте никакви лекарства, без да се посъветвате с лекар.

СНИМКА: freestocks
СНИМКА: freestocks
СНИМКА: Alicia Petresc
СНИМКА: Alicia Petresc
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ