Напишете дума/думи за търсене

Детето се буди с ужас - каква е причината?

Повечето родители са утешавали детето си след кошмар. Но понякога сънищата са далеч по-драматични и могат да бъдат сравнени с нощен ужас.

Той е нарушение на съня, което изглежда подобно на кошмар, но е далеч по-стресово. Въпреки че нощните ужаси могат да бъдат тревожни за родителите, които са им свидетели, обикновено не са причина за безпокойство или знак за медицински проблем.

Какви са признаците и симптомите?

По време на нощен ужас едно дете може:

внезапно да седне, изправено в леглото

да крещи, сякаш е в беда

да има по-ускорено дишане и по-бързо сърцебиене

изпотяване

ходене наоколо

да действа разстроено и уплашено

СНИМКА: Igordoon Primus
СНИМКА: Igordoon Primus

След няколко минути, а понякога и повече, детето просто се успокоява и се връща към съня. За разлика от кошмарите, които малчуганите най-често си спомнят, от нощния ужас няма и помен на следващия ден. Това е така, защото детето е било в дълбок сън, когато се е случило - и няма умствени образи, които да си припомни.

Какво причинява нощните ужаси?

Те са причинени от свръх възбуда на централната нервна система (ЦНС) по време на сън.

Сънят се случва на няколко етапа. Имаме мечти - включително кошмари - по време на етапа на бързо движение на очите. Нощните ужаси се случват по време на дълбок сън без движение на очите. Нощният ужас технически не е сън, а по-скоро като внезапна реакция на страх, която се случва по време на прехода от един етап на сън към друг. Обикновено се случват около 2 или 3 часа, след като детето заспи, когато сънят преминава от най-дълбокия етап на сън към по-лек. Най-често този преход е плавен. Но понякога се стига до уплах и реакция.

Някои деца по-застрашени ли са от нощен ужас? Да, предпоставки за това са:

преумора, болест или стрес

приемане на ново лекарство

спане в нова среда или далеч от дома

недостатъчен сън

диета, богата на прекалено много захар

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ