Напишете дума/думи за търсене

Във всяко семейство трябва да има йерархия

"Борбата" за власт с 6-годишно дете е трудна. То иска да има контрол и ще проявява храброст за него.

Включването в тези спорове с детето ви обаче е неразумно предложение. То ще продължи да се противопоставя, да се дърпа, да игнорира, да спори - каквото е необходимо, за да си върне контрола. Колкото повече настоявате и се разстройвате, толкова повече сила то чувства. Номерът е да дадете на детето си сила, без да се отказвате от своята. Това означава да избирате умно "битките" си. Оставете го да прави избор за неща, подходящи за възрастта му - какво да облече, какъв приятел да има. Давайте му възможности, когато можете: „Какво предпочиташ за вечеря?". Деца, които се държат наставнически и контролиращо, обикновено се притесняват, че нуждите им няма да бъдат задоволени.

СНИМКА: Xavier Mouton Photographie
СНИМКА: Xavier Mouton Photographie

Когато то наистина няма избор, бъдете твърди и контролирани. "Трябва да носиш шапката си." Не спорете и реагирайте бързо и хладнокръвно, ако то не се подчини или спори с вас: "Не я ли сложиш, няма да караш колелото си през останалата част от деня."

Трябва обаче да внимавате относно някои активности, които биха били опасни. Като например каране на колело. Докато детето ви расте, то ще става все по-уверено. Уверете се, че сте прегледали с него основните правила за безопасност. Носенето на каска при всяко пътуване е най-важно. Ясно му кажете, че трябва да се придържа към тротоарите, а не към улицата и да спира, за да погледне в двете посоки, преди да премине. Научете го да държи двете си ръце на кормилото.

СНИМКА: Mike Scheid
СНИМКА: Mike Scheid

Във всяко семейство трябва да има йерархия - като се започне от "шефа", който се намира на върха. И ако шефът не е родител, тогава шансовете детето да се опита да запълни ролята са големи. Въпреки че е нормално за малчуганите да поемат някои ръководни роли в рамките на семейството, те растат и съзряват. Няма нищо естествено за едно дете да управлява всички. Ваша е отговорноста като родител да разработите план, за да си възвърнете контрола преди да е станало твърде късно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ