Напишете дума/думи за търсене

Чувството на страх е важна емоция в развитието

Нормално ли е децата да имат страхове? Да, това е емоция, която може да помогне на малчуганите да бъдат предпазливи.

Нещата, които са нови, големи или различни, в началото могат да изглеждат страшни. Родителите трябва да помогнат на децата да се чувстват в безопасност и да се научат да са спокойни.

От какво се страхуват децата?

Отговорът на този въпрос се променя заедно с порастването. Някои страхове са често срещани и нормални на определена възраст.

Например:

Кърмачетата изпитват странна тревожност. Когато бебетата са на около 8-9 месеца, те могат да разпознаят лицата на хора, които познават. Ето защо новите хора могат да им се сторят страшни - дори нова детегледачка или роднина. Те могат да плачат или да се вкопчат в родител, за да се чувстват в безопасност.

Малките деца изпитват тревожност при раздяла. По някое време - между 10 месеца и 2 години, започват да се страхуват да бъдат отделени от родител. Те не искат мама и татко да ги оставят в детската градина или преди лягане. Възможно е да плачат, да се вкопчат и да се опитат да останат близо до родителите си.

СНИМКА: Moses Vega
СНИМКА: Moses Vega

Децата на възраст от 4 до 6 могат да си представят и да се преструват. Но те невинаги могат да кажат кое е истинско и кое - не. За тях страшните чудовища изглеждат реални. Страхуват се от това, което може да бъде под леглото им или в килера. Мнозина се плашат от тъмното и преди лягане. Някои се опасяват от страшни сънища. Също така от силни звуци - като гръмотевици или фойерверки.

СНИМКА: Edi Libedinsky
СНИМКА: Edi Libedinsky

По-големите се пазят от реални опасности. Когато са на 7 или повече години, чудовищата под леглото не могат да ги уплашат много, защото осъзнават, че не са истински. На тази възраст започват да се тревожат от неща, които биха могли да се случат в реалния живот. Примерно, че в къщата има „лош човек“ или пък природни бедствия, за които чуват по телевизията. Те може да се страхуват да не бъдат наранени или че близък човек може да почине. Учениците може да се чувстват притеснени от тестове, оценки или от отношения с приятели.

Тийнейджърите пък имат социални страхове - как изглеждат или дали ще се впишат в компания. Може да се почувстват тревожни или уплашени, преди да дадат курсова работа в клас, да започнат година в ново училище, да вземат важен изпит или да играят във важен спортен мач.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ