Напишете дума/думи за търсене

Как да подготвя дъщеря си за първото посещение при гинеколог?

Лекарите препоръчват ежегодни прегледи, които се фокусират върху женската репродуктивна система, като се започне на възраст между 13 и 15 години. Те могат да уловят малките проблеми, преди да станат големи.

Защо е важно първото посещение при гинеколог?

Мисълта за посещение при гинеколог или за преглед на таза може да накара едно момиче да се почувства нервно, смутено или уплашено. За да помогнете на дъщеря си да усеща комфорт по този въпрос:

Обяснете защо е необходимо посещението.

Помогнете на дъщеря си да разбере какво да очаква.

Говорете за всякакви въпроси или страхове, които може да има.

Дъщеря ви може да свързва посещенията на лекар със здравословни проблеми. Може да не разбере защо трябва да отиде на лекар, когато се чувства добре.

Обяснете, че посещението осигурява:

Информация. Тя ще получи точна информация и поверителни отговори на въпроси за секса, сексуалността, променящото се тяло и менструацията.

Тя може да научи за превенцията на бременността, болести, предавани по полов път и здравословния начин на живот.

Лечение. Лекарят може да диагностицира и лекува всякакви проблеми, като пропусната менструация и болки в таза или стомаха.

За някои тийнейджъри първото посещение може да бъде просто разговор с лекаря. За други е физически преглед, който включва оглед на гениталиите.

Също така уверете дъщеря си, че действителният физически преглед изобщо не отнема много време. Повечето момичета няма да получат вътрешен тазов преглед. Те се препоръчват от 21-годишна възраст за здрави жени. Но едно момиче, което има проблеми - като обилно кървене, болезнени менструации или необичайно вагинално течение, може да се нуждае от тазов преглед по-рано.

СНИМКА: JESHOOTS.COM
СНИМКА: JESHOOTS.COM

Как да изберем гинеколог?

Лекарят или медицинската сестра, която вижда дъщеря ви, трябва да бъде някой, който отделя време, за да я накара да се чувства възможно най-комфортно.

Попитайте дъщеря си какъв лекар би предпочела:

Мъж или жена? По -млад или по-възрастен?

Би ли искала да се придържа към вашия?

Би ли искала да е познат?

След това опитайте да намерите лекар, който най-добре отговаря на нуждите на вашето семейство. Ако харесвате конкретна болница или медицински кабинет, вижте някой, свързан с него.

Задаването на тези въпроси може да ви помогне да изберете гинеколог:

Каква е вашата политика за поверителност?

Какъв е вашият подход към обсъждането на сексуалната активност?

Имате ли опит с тийнейджъри?

Кой друг ще бъде в стаята за прегледи?

Когато отидете, попитайте дъщеря си дали би искала да сте в стаята с нея. Каквото и да реши, дайте й малко време насаме с доктора. То й позволява да се запознае с него. Това може да я презразположи да се чувства спокойно да говори за всякакви притеснения в бъдеще.

За какво ще пита лекарят?

Лекарят ще говори с дъщеря ви за нейната медицинска история. Това означава, че тя ще отговори на въпроси като:

Кога беше последната ви менструация?

Сексуално активни ли сте или някога сте били (означава вагинален, орален или анален секс)? Ако е така, използвате ли предпазни средства?

Имате ли някакви проблеми с менструацията, като болка или обилно кървене?

Имате ли някакво необичайно вагинално течение или рани, сърбеж или дискомфорт във вагиналната област?

Нейните отговори могат да помогнат на лекаря да реши кои тестове да проведе и какви въпроси да обсъди. Кажете й, че е важно да отговори истинно, въпреки че може да се чувства неудобно. Напомнете й, че лекарят или медицинската сестра са обсъждали тези неща много пъти преди и няма да споделят информацията с никой друг.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ