Напишете дума/думи за търсене

10% от българките раждат без прегледи и изследвания

10% от българките раждат без прегледи и изследвания

Близо 7000 жени раждат всяка година без бременността им да бъде проследена от специалист. Според прогнози през 2021 г. една от десет жени ще бъде приета да ражда, без да са й били извършени какъвто и да било преглед или изследване. Поне една трета от тежките заболявания при недоносените бебетата се дължат на предотвратими усложнения от нелекувани инфекции на майката по време не бременността, смятат специалисти.

Сдружение “Клуб на нестопанските организации” в Търговище в партньорство със силистренското сдружение “Екатерина Каравелова” проведе в Силистра регионален форум за достъпа до здравни грижи на бременни неосигурени жени, съобщиха от двете организации.

Форумът се организира във връзка с Наредба 26 на Министерството на здравеопазването, чрез която се осигуряват един акушеро-гинекологичен преглед и пакет медицински изследвания за всяка неосигурена бременна жена.

Опитът от работата на терен показва, че наредбата се прилага на изолирани места, че съществуват бариери пред осъществяването на този преглед и че той е крайно недостатъчен за качествено проследяване на бременността, се казва в съобщението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ