Напишете дума/думи за търсене

Не се чувствайте виновни да налагате "санкции" на детето

Около 5-годишна възраст децата преминават през периода, в който започват да отстояват по-твърдо позициите си пред родителя и точно затова можете да се сблъскате с първи прояви на влизане в спор и дори липса на респект.

Това е напълно нормално. В този момент децата започват да тестват лимита на нервите на мама и татко. Това не прави малчугана разлигавен, защото е напълно естествен период от развитието. Точно това обаче е времето, в което се възпитава респектът към родителското тяло.

Първото и най-важно нещо, което можете да направите, е да давате пример за човек, който уважава околните. Децата имат способността да попиват всичко видяно. На второ място вие трябва да уважавате детето си, да се вслушвате в мнението му и да приемате сериозно всичко казано.

Много често детето между 5 и 6-годишна възраст показва непокорство и неуважение, именно защото не е видяло интерес към дейностите, с които се занимава самото то. Затова следващият път, в който малчуганът дойде при вас и ви покаже новата рисунка, която е направило, отделете повече време, за да го похвалите и го разпитайте повече за самата идея. Похвалете го за цветовете, които е избрало.

СНИМКА: kabita Darlami
СНИМКА: kabita Darlami

Не викайте и не реагирайте остро. Опитайте се да обяснявате какво искате от него със спокоен и равнодушен тон, но бъдете категорични. Обяснете кое поведение е приемливо и кое не е, защото в противен случай няма как да очаквате от детето да знае какво трябва и не трябва да се прави, когато комуникираме с възрастен човек. В същото време не се чувствайте виновна да прилагате санкции. Отнемането на нещо любимо за известен период от време действа възпитателно, затова го използвайте.

На последно място е важно да знаем, че за постигането на всяка цел е нужна последователност и сигурност в нещата, които казвате и правите. Т.е., когато поставяте ясни правила, е абсолютно задължително да се придържате към тях във всяка ситуация. Да, ще има моменти, в които детето ще плаче и ще се тръшка. Грешно е да позволявате това да действа за начин за манипулация. В такива случаи просто се отдръпнете леко настрана от него и го изчакайте да се успокои. Когато го направи, обяснете отново какво е държанието, което очаквате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ