Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнa на детето да се справи със стреса?

СНИМКА: Andriyko Podilnyk

Като възрастни, ние приемаме живота на децата за безгрижен. Все пак те нямат работа, която да пазят, или пък сметки за плащане. Така че за какво може да се притесняват?

Дори много малки деца имат тревоги и изпитват напрежение до известна степен. Стресът е функция на изискванията, поставени пред нас, и способността ни да ги посрещнем. Тези изисквания често идват от външни източници, като семейство, работа, приятели или училище. Но също така могат да дойдат отвътре и това, което смятаме, че трябва да правим, в сравнение с това, което всъщност можем да направим.

Така че стресът може да засегне всеки, който се чувства претоварен - дори децата. При предучилищна възраст раздялата с родителите може да предизвика тревожност. С напредването на възрастта академичният и социалният натиск създават напрежение. Много деца са твърде заети, за да имат време да играят творчески или да се отпуснат след училище. Говорете с децата си как се чувстват с извънкласните дейности. Ако се оплакват, обсъдете плюсовете и минусите. Ако спирането не е опция, проучете начини да помогнете да управлявате времето и отговорностите на детето си, за да намалите тревожността.

Стресът може да се засили от нещо повече от това, което се случва в собствения им живот. Те чуват ли ви да говорите за неприятности на работното място, да се тревожите за болест на роднина или да спорите със съпруга си по финансови въпроси? Родителите трябва да наблюдават как обсъждат такива въпроси, когато децата им са наблизо, защото те ще разберат, че нещо не е наред и ще започнат да се притесняват.

Световните новини също могат да причинят стрес. Децата, които виждат смущаващи образи по телевизията или чуват приказки за природни бедствия, война и тероризъм, може да се тревожат за собствената си безопасност и тази на хората, които обичат. Говорете за това, което виждат и чуват, и следете какво гледат по телевизията, за да можете да им помогнете да разберат какво се случва.

Също така имайте предвид усложняващите фактори, като болест, смърт на любим човек или развод. Когато те се добавят към ежедневния натиск, с който се сблъскват децата, стресът се увеличава. Дори и най-приятелският развод може да бъде труден за подрастващите, защото основната им система за сигурност - семейството - претърпява голяма промяна. Разделени или разведени родители никога не трябва да поставят децата в положение да избират страни или да ги излагат на негативни коментари за другия съпруг. Осъзнайте, че някои неща, които не са голяма работа за възрастните, могат да причинят значителен стрес за децата. Нека те да знаят, че разбирате, че не отхвърляте чувствата им като незначителни.

СНИМКА: Michal Parzuchowski
СНИМКА: Michal Parzuchowski

Знаци и симптоми

Въпреки че невинаги е лесно да се разпознае, когато децата са стресирани, краткосрочните промени в поведението могат да бъдат индикации. Някои имат физически ефекти, включително болки в стомаха и главоболие. Други - проблеми с концентрацията или завършването на училищната домашна работа. Трети се оттеглят или прекарват много време сами.

По-малките деца могат да придобият нови навици - като смучене на палеца, въртене на косата или пипане на носа. По -големите могат да започнат да лъжат, тормозят или да се противопоставят на авторитета. Дете, което е стресирано, също може да реагира прекалено на незначителни проблеми, да сънува кошмари, да стане прилепващо или да има драстични промени в академичните постижения.

Намаляване на стреса

Как можете да помогнете на децата да се справят със стреса?

Правилната почивка и доброто хранене могат да повишат уменията за справяне, както и доброто родителство. Отделяйте време за децата си всеки ден. Независимо дали трябва да говорят или просто да са в една стая с вас, останете на разположение. Не се опитвайте да ги накарате да говорят, дори и да знаете от какво се притесняват. Понякога те просто се чувстват по-добре, когато прекарвате време с тях в забавни дейности.

Дори когато пораснат, качественото време е важно. Наистина е трудно за някои хора да се приберат след работа, да седнат на пода и да си играят с малчуганите или просто да говорят с тях за деня си - особено ако самите те са имали стресиращи преживявания. Но изразяването на интерес показва, че са важни за вас.

Не забравяйте, че известно ниво на стрес е нормално - кажете на децата си, че е в реда на нещата да се чувстват ядосани, уплашени, самотни или тревожни и че другите хора споделят тези чувства. Успокоението е важно, затова им напомнете, че сте уверени, че те могат да се справят със ситуацията.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ