Напишете дума/думи за търсене

7 причини да следим нивата на Витамин B12

Витамин В12 е известен още като кобаламин. Важен е за образуването на червени кръвни клетки, нервната функция и създаването на ДНК.

Тялото ви може да го съхранява в продължение на няколко години, затова дефицитът му е рядко срещан. Въпреки това, ако спазвате диета с ниско съдържание на месни продукти, като веганска или вегетарианска, може да сте изложени на по-висок риск. Възрастните хора също са по-предразположени.

Симптомите включват умора, мускулна слабост, нарушения в настроението (като депресия или объркване) и проблеми с паметта. Ето защо е важно да се уверите, че получавате достатъчно витамин В12 в диетата си. Основни източници са животински продукти, като домашни птици, месо, риба и млечни продукти. В някои храни се добавя по време на обработката. Обогатените зърнени закуски са пример за това. Предвид факта, че витамин B12 идва предимно от животински източници, тези, които следват стриктна вегетарианска или веганска диета, може да имат трудности да задоволят нуждите си от този хранителен елемент. В тези случаи може да се добави на таблетки след консултация с лекар. Но все пак - защо е толкова важен този витамин?

СНИМКА: Szabo Viktor
СНИМКА: Szabo Viktor

Намалява риска от анемия

Анемията е състояние, при което тялото ви няма достатъчно здрави червени кръвни клетки. Това означава, че кръвта не може правилно да транспортира кислород до всички части на тялото ви, което може да доведе до симптоми като умора, студени ръце и крака, задух или мускулна слабост. Едно от предимствата на витамин В12 е предотвратяването на анемия. Когато имате недостиг, червените кръвни клетки стават твърде големи и придобиват неправилна форма. Това ги прави неспособни да се движат правилно в тялото ви, причинявайки специфичен тип анемия.

Може да намали риска от остеопороза

Хората с по-високи нива на витамин В12 имат по-висока костна минерална плътност. По-ниската такава е индикатор за остеопороза. Лица, които нямат достатъчно запаси от витамин В12, могат да бъдат изложени на риск от остеопороза.

СНИМКА: The BlackRabbit
СНИМКА: The BlackRabbit

Може да подобри здравето на сърцето

Хомоцистеинът е аминокиселина или градивен елемент на протеина. Когато протеините се разграждат, хомоцистеинът е един от продуктите. Проучванията показват, че наличието на високи нива от него е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови или сърдечни заболявания. Това обикновено е резултат от дефицит на фолиева киселина (витамин B9) или витамин B12.

Намалява риска от вродени дефекти

Препоръчва се бременните жени да добавят по-голямо количество витамин В12 към диетата си. Това е така, защото дефицитът му се свързва с вродени дефекти на невралната тръба и усложнения по време на бременност.

СНИМКА: Sarah Shull
СНИМКА: Sarah Shull

Може да намали риска от депресия

Депресията е изключително често срещана и засяга повече от 264 милиона души по света. Това психично заболяване може да сполети хора от всички възрасти. Много често зад емоционалните сътресения стои не толкова конкретно събитие, колкото дефицитът на този витамин. Ако имате симптоми на депресия, непременно изследвайте нивата му преди да потърсите помощ при психолог.

Може да подобри вашето познание

Проучване, публикувано в списанието на Американската академия по неврология, показва, че концентрацията на B12 е свързана с когнитивната функция и обема на мозъка. Ако тези маркери показват дефицит, общият обем на мозъка може да бъде намален, което води до нарушено познание. Друго проучване установи, че лицата с по-ниски концентрации на витамин В12 имат по-лоша памет и по-ниска способност за учене.

Може да подобри здравето на косата, кожата и ноктите

Една от най-популярните причини за приемане на витамин B12 е въздействието му върху косата, кожата и ноктите. Дефицитът обикновено може да доведе до хиперпигментация, промени в косата и кожата. Получаването на достатъчно количество чрез диета или добавки ще предотврати появата на тези негативни реакции.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ