Напишете дума/думи за търсене

Внезапната раздяла с биберона може да предизвика проблеми със съня и раздразнение

Времето между 7 - 9 месец е подходящо. След 6-ия месец детето започва да приема по-твърда храна и нуждата от сучене намалява.

Съвсем логично намалява и интересът към биберона. Ако действително забележите това в бебето, възползвайте се от момента и премахнете залъгалките. Това е времето, в което раздялата с тях е най-естествена и безпроблемна.

Залъгалката е сред първите неща, с които се сдобива всяка майка на новородено. Тя е и сред основните средства, които се предлагат на бебето, когато е неспокойно и плаче. Всяко го приема различно. Някои майки споделят, че детето им не харесва биберона и го плюе. Други пък разказват именно обратното – че мъничето е много привързано към него и наистина му действа успокояващо.

Идва момент, в който дори и тези мъници, които харесват залъгалката си, трябва да се разделят с нея. Макар да звучи просто, не е съвсем така. Често след това детето продължава да търси своя „приятел”, става неспокойно и раздразнително, отказва да спи без биберон. Тогава родителите скланят глава пред желанието му и му го предлагат отново. Именно така се стига до случаите, в които 2-годишно дете все още използва биберон и има нужда от него.

Както при всяко друго нещо, свързано с навиците на малчугана, то и при този случай е от голяма важност да улучите момента, в който да го отучите от биберона. На първо място стоят търпението и разбирането. Особено към тези случаи, в които раздялата е трудна.

Кога е най-подходящото време?

Времето между 7-9 месец е подходящо. След 6-ия месец детето започва да приема по-твърда храна и нуждата от сучене намалява. Съвсем логично намалява и интересът към биберона. Ако действително забележите това в бебето, възползвайте се от момента и премахнете залъгалките. Това е времето, в което раздялата с тях е най-естествена и безпроблемна за детето.

СНИМКА: Echo Grid
СНИМКА: Echo Grid

Кога не е препоръчително да лишавате бебето от залъгалката?

Колкото и силно желание и воля да имате, понякога има съпътстващи неизбежни фактори. Такива са непредвидените стресови ситуации около бебето. В това число може да се класифицира никненето на зъбче.
Именно в такъв момент вашето мъниче ще има по-голяма нужда от всякога от своя биберон, с който да чеше и успокоява венците си. Не го изнервяйте допълнително с принудително вземане на залъгалката.

Хубаво е все пак да пробвате да я заместите с други предмети, подходящи за целта, с които то да чеше венците си. Ако обаче те не дадат желания резултат и забележите, че детето е неспокойно и не спира да плаче, търсейки залъгалката си, отложете премахването й за по-късен етап.

Защо е важно премахването й да стане постепенно?

Внезапната раздяла с биберона може да предизвика проблеми със съня и раздразнение. Ето защо трябва да действате постепенно. Пробвайте първоначално да го използвате само, докато сте вкъщи. След това само в стаята, в която детето спи. Накрая само в легълцето и така, докато не я махнете напълно.

Как да направите биберона безинтересен?

Много родители топят биберона в мед, за да може детето да привикне с него. Веднъж привикнали към сладкия вкус, децата трудно се разделят със своя „приятел”.

Сред малките хитринки, които правят залъгалката безинтересна, са отстраняването на върха й и мазането с лимон. В първия случай детето ще усети разликата във формата и съвсем скоро само ще престане да има интерес. Вторият определено ще се окаже доста кисел, но със сигурност успешен.

Бъдете упорити, но не заплашвайте. Бъдете непреклонни, но в никакъв случай не заплашвайте и не притискайте детето. Така само ще го разстроите и раздразните още повече. Ако са минали няколко дни без използването на залъгалката, но след това детето отново я поиска, не бързайте да я давате. Колкото повече компромиси правите, толкова по-трудна ще е раздялата.

Стимулирайте детето да говори. Продължителната употреба на биберон често може да се окаже причина за забавено говорно развитие. Чрез навременното премахване на залъгалката, вие ще спомогнете проговарянето на вашето малко съкровище. В периода на отучване го стимулирайте да изговаря срички, звуци, а в последствие и цели думички. Бъдете постоянни, много търпеливи и не се отказвайте при първия провал. Периодът със сигурност ще е съпътстван от много сълзи, но това не бива да ви обезкуражава. Дори големите знаят колко е трудна раздялата с нещо, с което си свикнал.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ