Напишете дума/думи за търсене

3 начина да въведем ядки в менюто на бебето

Фъстъците са сред най-често срещаните храни, причиняващи алергии. Намират се в съдържанието на продукти, които не бихте очаквали.

Те всъщност не са истински ядки, а бобови растения (в същото семейство като граха и лещата). Но протеините им са сходни по структура с тези в ядките. Поради тази причина хората, които са алергични към фъстъци, могат да дават реакция и към дървесни ядки - като бадеми, бразилски и обикновени орехи, лешници, макадамия, шам-фъстък, пекани и кашу.

Понякога децата надрастват някои хранителни алергии с течение на времето (като тези към мляко, яйца, соя и пшеница), но тези към фъстъци и ядки са за цял живот в повечето случаи.

Какво се случва, когато детето има алергия към ядки или фъстъци?

Имунната система на тялото, която обикновено се бори с инфекциите, реагира прекомерно на протеините в ядката. Ако човек яде нещо, което съдържа ядката, тялото смята, че тези протеини са вредни нашественици и реагира, като работи много усилено, за да се пребори с тях. Това причинява алергична реакция.

Дори малко количество протеин от фъстъци или ядки може да предизвика неприятни последици. Но реакциите от вдишване на малки частици от ядки или фъстъци са редки. Това е така, защото храната обикновено трябва да се яде, за да има последствия. Миризмата на храни, съдържащи фъстъци, няма да причини такива, защото ароматът не съдържа протеина.

СНИМКА: Larisa Birta
СНИМКА: Larisa Birta

Какви са признаците?

Ако детето ви има алергия към фъстъци или ядки, тялото ще започне да освобождава химикали като хистамин. Това може да причини симптоми като:

хрипове

затруднено дишане

кашлица

кихане

дрезгавост

стягане в гърлото

стомашни болки

повръщане

диария

сърбящи, сълзени или подути очи

копривна треска

подуване

спадане на кръвното налягане

виене на свят или припадък

тревожност или усещане, че се случва нещо лошо

Реакциите към храни, като фъстъци и ядки, могат да бъдат различни. Всичко зависи от човека. Няма точно написано правило.

СНИМКА: Fernanda Martinez
СНИМКА: Fernanda Martinez

Как да въведем ядките в менюто на детето

Според нови проучвания, ако бебетато получава потенциално алергенни храни като ядки преди 12-месечна възраст, това може да намали рисковете от развиване на хранителна алергия към тях.

След като то започне да се захранва с твърди храни, можете бавно да започнете да добавяте ядките. Задължително е те да бъдат смлени на прах. Един от най-лесните начини да включите ядките в диетата на вашето бебе е като използвате смлени на прах ядки, които може да добавите към пюрета, кремове или други храни, които приготвяте.

  • Добавете ситно смлени ядки към плодови или зеленчукови пюрета, чиито вкусове се хармонизират с вкуса на ядките.
  • Разбийте ядките на масло и намажете тънък слой върху хляба, който давате на бебето.
  • Смесете ядков прах с мляко за значително повишаване на хранителната стойност. Препоръчително е да изчакате навършване на една година преди да предложите този вариант. Така ще избегнете риска от претоварване на организма на детето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ