Напишете дума/думи за търсене

Кога бебето може да яде сладки картофи

Сладките картофи, когато са напълно сварени и меки, могат да бъдат въведени веднага щом бебето е готово за твърда храна, което обикновено е на около 6-месечна възраст.

Те съдържат редица вещества и са особено богати на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А - основополагащ за здравото зрение, кожа и имунитет. Сладките картофи също предлагат витамин В6, важен за развитието на мозъка, както и фибри - за поддържане на храносмилателното и чревно здраве.

Сладките картофи се предлагат в бели, оранжеви и лилави разновидности, всички от които са полезни. Оранжевите сортове са с високо съдържание на витамин А, белите имат помалко, а лилавите са богати на антоцианини, които допринасят за имунитета и здравето на клетките.

Безопасни ли са за бебето?

Ако се приготвя до мека консистенция, сладкият картоф не представляват опасност от задавяне при бебето. За да сведете до минимум риска, уверете се, че е напълно сварен и мек, преди да го сервирате. Уверете се, че създавате безопасна среда за хранене и стойте на една ръка разстояние.

Честа причина за алергии ли са?

Не, сладките картофи не са честа причина за алергии. На теория човек може да бъде алергичен към всяка храна, но те са сравнително рядка причина за непоносимост при деца, която може да бъде тежка и животозастрашаваща. Все пак следете за симптоми и потърсете лекар, ако видите нещо притеснително след приема.

Как да предлагам сладкия картоф според възрастта?

от 6 до 9 месеца:

Гответе сладкия картоф до омекване (да може да се пробие с вилица). Обелете го и намачкайте или пасирайте. Можете също да подправите с кърма или адаптирано мляко или мазнина - като масло или кисело мляко, за да добавите хранителна стойност. Сложете щипка от любимата си подправка, за да добавите вкус.

от 9 до 12 месеца:

На тази възраст бебетата развиват хващане с пръсти (палец и показалец), което им позволява да взимат по-малки парчета храна. Когато видите признаци на това развитие, опитайте да сервирате парчета варен сладък картоф с размер на хапка. Можете да продължите да предлагате хапки за практика и управление на по-големи парчета храна. Помислете за сервиране на тънки резени варен сладък картоф с кожата. Бебетата често я дъвчат и изплюват. Макар тя да изглежда като отпадък, допирът с нея може да помогне на детето да яде плодове и зеленчуци с кожата по-късно в живота. Разбира се, можете да продължите да сервирате сладко картофено пюре, което детето да яде с прибор, ако това ще ви накара да се чувствате по-комфортно.

от 12 до 24 месеца:

Продължете да сервирате варени сладки картофи заедно с въвеждане на други богати на хранителни вещества ястия - като леща, боб и зеленчуци. Насърчавайте ползването на прибори. Ако детето не се интересува от тях, опитайте да не прилагате прекалено голям натиск.

Последователната им и точна употреба ще дойде навреме - вероятно между 18 и 24 месечна възраст. Междувременно ви предлагаме рецепта за приготвянето на сладки картофи, която е особено подходяща за периода, когато детето предпочита да се храни с пръсти и избягва вилицата и лъжицата. Тя е лесна, бърза за приготвяне и много вкусна - не само за малкото ви съкровище, но и за цялото семейство.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Необходими продукти

3 средни сладки картофа

1 супена лъжица (15 милилитра) масло от авокадо, слънчогледово олио или гроздово олио

1 чаена лъжичка (5 грама) подправка по избор

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Обелете картофите. Измийте, подсушете и нарежете наполовина по дължина, а след това на лентички. Поставете върху хартия за печене и намажете с мазнината, а след това овкусете. Печете до готовност. Сервирайте хрупкавите картофени пръчици на детето, без да добавяте сол.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ