Напишете дума/думи за търсене

2021 г. може да обърне тренда - раждат се повече момчета, софиянки се осмеляват на 3-о дете

В “Майчин дом” има лек спад в раждаемостта. СНИМКА: АРХИВ

Болници отчитат ръст, но не стига за бейби бум. Медиците не го свързват с локдауна от миналата зима

10 бебета проплакаха за ден в столичната “Света Анна”, рекордът за тази година в най-голямата АГ болница “Майчин дом” пък е 17 за 24 часа

Повече родени момчета, отколкото момичета - с тази промяна в тенденцията от последните години може да приключи 2021-а, показва проверка на “24 часа” в АГ отделенията в страната.

Подобен тренд отчитат в две от големите столични АГ болници - “Майчин дом” и “Шейново”.

“Тази година в сравнение с миналата се раждат повече момчета.

Те са с 13% повече от момичетата,

докато през 2020 г. бяха почти поравно”, разказва директорът на “Шейново” д-р Румен Велев.

Повече бебета от мъжки пол са изродили и в “Майчин дом”, но според началника на Родилна клиника и главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология проф. Асен Николов от тези данни не може да се говори за тенденция, защото в общата популация в една болница ще бъдат повече момчетата, а в друга - момичетата.

Има големи очаквания обаче годината да завърши с повече раждания от миналата. Още месец и половина преди края ѝ някои болници вече отчитат ръст в тях.

Само в “Шейново” до момента могат да се похвалят с 266 повече родени бебета. До края на октомври болницата отчита 2249 раждания при 1983 за цялата 2020 г., което е с над 12% увеличение.

Друг интересен момент е и появата на

повече двойки близнаци

там. Обикновено близнаците са често срещани при инвитро бременностите. Но тази болница не е такъв тип център, а жените, забременели инвитро, предпочитат да раждат там, където е направена съответната асистирана репродукция - при лекарите, които са ги следили. Това предполага, че повечето от родилите в “Шейново” майки са с близнаци, заченати по естествен път. 

Д-р РУМЕН ВЕЛЕВ
Д-р РУМЕН ВЕЛЕВ

“Миналата година завършихме с 22-23 двойки близнаци. До момента със сигурност имаме 30, може и повече”, обясни д-р Велев.

Друго, което му прави впечатление, е, че все повече жени раждат 3-о и 4-о дете, при това не от малцинствените групи, което също е добра тенденция.

Промяна в средната възраст на родилките обаче няма - остава около 30-34 г.

Лек спад отчита д-р Велев и при ражданията с цезарово сечение - от 49%, колкото е бил най-много преди 2 г., до 45% сега.

“Това, което ще бъде добре за нашата болница, а и за България по принцип, е процентът да спадне до 35. По-ниско трудно ще можем да стигнем”, казва той за модата да се ражда с операция.

С над 200 раждания повече отчитат и в болница “Токуда”, където досега са проплакали около 1400 бебета, при 1166 новородени през 2020 г.

Най-старата и голяма АГ болница у нас “Майчин дом” обаче към момента не отчита ръст в ражданията, а дори лек спад - 2805 са те досега, при 3064 през 2021 г. Сред причините, на които отдават това обаче, е, че през последните месеци един от етажите на послеродовото отделение се ремонтира, което намалява и възможностите на лечебното заведение за прием.

Спад има и в многоплодните раждания в “Майчин дом” - 86 двойки близнаци са се родили досега там, а за миналата година са били 211, като две от тях са били тризнаци, разказва проф. Николов, който е и председател на Българското дружество по акушерство и гинекология. Категоричен е, че за бейби бум в страната не може да се говори. 

ПРОФ. АСЕН НИКОЛОВ
ПРОФ. АСЕН НИКОЛОВ

“Трябва да се полагат усилия за увеличаване на ражданията в България, но за бейби бум не може да се говори. За даден месец, седмица или ден в отделни лечебни заведения може да има повече раждания. При нас например преди месец и половина имахме за 1 ден 17 раждания, но това е изключение”, обяснява проф. Николов.

По подобен начин в края на юли тази година от столичната АГ болница “Света София” също се похвалиха с рекордните 21 раждания за 24 часа. А само преди дни в УМБАЛ “Света Анна” отчетоха рекордните 10 раждания за денонощие, 6 от които на момиченца и 4 - на момченца.

Още в края на септември в Пловдив са достигнали над 2/3 от ражданията там за цялата 2020-а - 5019 деца за деветмесечието, при 6954 за цялата изминала година.

Нарастването, което отчита Пловдив, е в пиковите летни месеци

юли, август и септември. Родените тогава са 1954, при 1791 за същия период миналата година. Някои го отдават като резултат от локдауна през зимата на 2020 г., но специалистите са по-скоро скептични към това.

Не може да се говори и за бейби бум там, защото повечето раждания през лятото идват след сериозен спад през първото тримесечие - едва 1321, а година по-рано са били 1789. Цифрите през второто тримесечие и в двете пандемични години са сходни - 1733 родени за 2020 г. и 1744 през тази.

Ръст обаче отчитат и в една от болниците в Стара Загора, като там само за седмица този ноември са родени 18 бебета, при средно около и малко над 40 месечно, разказва д-р Николай Христов, управител на частната “НиаМед”. Той също не свърза това с карантините или локдауните.

От АГ клиниката на Университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович” не отчитат необичайни процеси. “При нас амплитудите - повече бебета в даден месец и по-малко в друг, са в рамките на нормалното”, каза началникът ѝ доц. д-р Николай Лазаров.

Сериозна промяна в ражданията нито в положителен, нито в отрицателен аспект не забелязват и в УМБАЛ - Бургас. Новородените там от началото на годината са 1324, като също имало леко покачване на новите бебета през лятото. В частната УМБАЛ “Дева Мария” обаче са се родили с 14 по-малко.

Към спад вървяла и раждаемостта във Варна, отчитат лекарите там. За окончателни изводи обаче се чака приключването на годината.

Няма увеличение в Пазарджик. Според данните на здравните власти през юли, август и септември в региона са се родили 403 бебета – с 54 по-малко от миналата година. В най-голямата болница в областта МБАЛ - Пазарджик, за последната седмица има само 8 раждания, което е далеч от най-добрите показатели в статистиката за предишни години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ