Напишете дума/думи за търсене

8 неща, които подобряват съня на детето

Близо 70% от децата под пет години имат проблеми със съня. В някои случаи те са сложни и имат много причини.

Понякога е трудно да се справите, защото когато децата не спят, родителите също не могат и тази липса на отмора засяга всяка минута от деня за всеки човек в семейството.

Липсата на почивка не води само до умора. Има роля във всичко - избухливост, хиперактивност, растеж, здраве и дори на това детето да се научи да връзва обувките си и да рецитира азбуката. Сънят влияе на всичко. Следващите съвети могат да донесат подобрение не само в съня на вашето дете, но и в настроението му през деня.

1. Поддържайте последователно време за лягане и събуждане

Биологичният часовник на вашето дете оказва силно влияние върху неговата будност и сънливост. Когато установите зададено време за лягане и събуждане, вие „настройвате“ часовника на детето си да работи гладко. Стремете се към ранно лягане. Малките деца реагират най-добре между 18:30 и 19:30 ч. Повечето спят по-добре и по-дълго, когато си лягат рано.

2. Насърчавайте редовните дрямки през деня.

Ежедневните дрямки са важни. Едно енергично дете трудно може да премине през деня без почивка. Продължителността и качеството на следобедния сън влияе на нощния и го прави по-добър,

3. Настройте биологичния часовник на детето си

Възползвайте се от биологията на детето си, така че то да е уморено, когато дойде времето за лягане. Тъмнината причинява увеличаване на освобождаването на хормона на съня в тялото. Можете да затъмните осветлението през часа преди лягане. Излагането на сутрешна светлина означава натискане на бутона „старт“ в мозъка – този, който казва: „Време е да се събудиш и да бъдеш активен“. Така че поддържайте сутрините светли!

4. Разработете последователна рутина преди лягане

Това създава сигурност. Последователната, спокойна рутина за лягане позволява на детето ви да премине от движението на деня към спокойното състояние на сън. Организираната програма ви помага да координирате задълженията: баня, пижами, миене на зъби. Помага ви да работите на автопилот по времето, когато сте най-уморени и най-малко креативни.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

5. Създайте уютна среда за сън

Мястото, където спи вашето дете, може да бъде ключ към качествения сън. Уверете се, че матракът е удобен, одеялата са топли, стайната температура е подходяща, пижамите са удобни, а спалнята е приветлива.

6. Осигурете правилното хранене

Храните могат да повлияят на енергийното ниво и сънливостта. Въглехидратите имат успокояващ ефект върху тялото, докато храните с високо съдържание на протеини или захар предизвикват будност, особено когато се консумират самостоятелно. Осигурете на детето си ежедневен асортимент от здравословни предложения.

7. Помогнете на детето си да бъде здраво и във форма

Много деца не получават достатъчно ежедневна физическа активност. Твърде много гледане на телевизия и липсата на активност пречат на добрия сън. Децата, които получават достатъчно ежедневни упражнения, се унасят по-бързо, спят по-добре, по-дълго и се събуждат освежени. Избягвайте обаче активност в часовете преди лягане.

8. Научете детето си как да се отпусне

Много деца лягат в леглото, но не са сигурни какво да правят, когато са там! Следвайте успокояваща рутина, която създава сънливост. Добър ритуал преди лягане е времето за приказка. Това му позволява да стане сънливо.

Работете с тези осем идеи и ще видите подобрения не само в съня на вашето дете, но и в своя.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ