Напишете дума/думи за търсене

Как да се доближа до вътрешния свят на тийнейджъра?

Много е важно да разговаряте с детето си, когато е в тийнейджърските си години. Научете за какво си мисли, какви са идеите и наблюденията му. Така ще открехнете вратата към вътрешния му свят.

За да стане това, трябва да разговаряте с него по следния начин:

Избягвайте лекциите

Тийнейджърите не обичат да чуват фразата „Казах ти, че ще стане така“. Затова не я изказвайте на глас. Няма значение дали я мислите. Така само ще накарате детето ви да се очужди от вас. То не иска да бъде поучавано, а разбирано. 

Съсредоточете се върху решението на казуса и му помогнете само да стигне до извода, че е по-разумно да се вслушва във вашите съвети. Не бъдете съдници, а съмишленици в един отбор.

Не се дръжте така, сякаш знаете всичко

Когато детето ви се захване с някаква задача, не се дръжте наставнически. Колкото и да ви се иска, не знаете всички отговори, които ще му поднесе животът. Позволете му да сгреши и да "падне". Но бъдете наоколо!

Попитайте тийнейджъра какво смята по отношение на даден казус. Кое мисли, че е правилно в определена ситуация и кое, че е грешно. Така показвате, че държите на него и мнението му е важно за вас. Пропуснете осъдителните мисли от сорта на: „Не трябаше да правиш това, а да...“, „Грешката ти е, че не ме послуша да ...“.

Не го прекъсвайте

Никога не пръсвайте тийнейджра, докато говори. Така ще нараните самочувствирто му, карайки го да се чувства глупаво. Изслушайте мнението му докрай - дори да ви се струва нелогично. То ще ви покаже какво е душевното му състояние, а може да ви разкрие целия му душевен свят. И не само! Също така ще научите повече за любимите му филми, музика или спорт.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Запознайте го с графика си

Детето ви трябва да знае постоянно къде се намирате, за да се свърже с вас, ако има нужда. Понякога тийнейджърите действат така, сякаш не им пука за родителите им, но това в никакъв случай не е така. Напротив! Когато не им споделяте графика си, ги карате да вярат, че криете нещо. Винаги бъдете откровени. По този начин ще получите огледално отношение.

Не забравяйте - детето ви е ваш огледален образ. Започнете от себе си! 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ