Напишете дума/думи за търсене

Да разбираш детето си е най-ценното родителско качество

Да проявявате разбиране към детето е едно от най-важните неща, които е необходимо да правите като родител.

Усещайки малчугана емоционално, ще сте много по-ефективни в насочването и отглеждането му, докато расте и се развива. Трябва да имате предвид, че вашето дете има уникални личностни черта, които ще останат постоянни през целия му живот. И това е очарователно, защото не прилича на никое друго!

Един от начините да го разбирате е като го наблюдавате внимателно - докато спи, яде или играе. Да го слушате внимателно, когато ви говори. Кои дейности харесва най-много? Лесно ли се приспособява към промените или му трябва време, за да се запознаят и свикне с тях? Отговорите на всички тези въпроси са нормални характеристики на детето.

Доколкото е възможно, отделяйте време да говорите с него, тъй като това е от решаващо значение за получаване на информация и емоционално свързване. При по-малките дечица се изисква по-малко вербален език и повече мимика на лицето и език на тялото, за да разберете мислите и чувствата.

Задавайте въпроси! Това ще насърчи малчугана да споделя чувствата си с вас и ще се чувства важен и ценен. Самоувереността е основен ключ към успеха в живота. Развиването на положителна Аз-концепция или здравословно самочувствие е изключително важно за щастието и успеха на децата и тийнейджърите. Положителната връзка с родителя осигурява рамката и подкрепата за развиване на уважение както към себе си, така и към околните.

Отделяйте качествено време! Децата жадуват за това, защото ги кара да се чувстват специални. Включвайте се в игрите или заедно измисляйте нови такива. Позволете у дома да дойдат нагости приятелчета и съученици на малчугана. Това е особено важно, ако той има проблеми със социалното общуване. Някои деца не развиват комуникативни умения толкова лесно, колкото други. В такива случаи е възможно искрено да търсят взаимоотношения с връстници и след това, след като са претърпели отпор, ако не и откровена жестокост, да се оттеглят в безопасността на дома, семейството и собствената си компания.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Вероятно няма нищо толкова болезнено за един родител, колкото отхвърляне на детето му. Трябва да бъдете бдителни за проблеми от такъв характер и да реагирате своевременно.

С каквито и трудности да се срещнете, не се безпокойте. Това е напълно нормално по пътя на израстването на детето. Ще има неравности по пътя, но с разбиране към малчугана и дълбока емоционална свързаност, ще преминете през всяко изпитание на родителството.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ