Напишете дума/думи за търсене

4 начина, по които несъзнателно насърчавате неуважително поведение от детето

Въртене на очи, инат, игнориране на молби, ехидни коментари - неуважението от вашето дете или тийнейджър може да се прояви в много различни форми.

Ако се борите с недопустимо поведение от страна на децата си, не сте сами. Това е много често срещан проблем. Истината е, че това е един от най-неподходящите похвати, с които подрастващите, особено тийнейджърите, се опитват да решат казусите си.

Децата могат да се чувстват безсилни пред правилата и очакванията, а показването на неуважение е един от способите, чрез които се опитват да върнат малко от силата си. Ето някои почти гарантирани начина, по които несъзнателно насърчавате липсата на респект, както и какво можете да направите вместо тях.

Не приемайте всичко лично и не реагирайте пресилено

Почти всеки тийнейджър говори безмилостно на родителите си, изразявайки разочарованието си под различни форми. Завъртане на очи, присмиване, усмивка – всичко това са инструменти в тийнейджърския арсенал, които изразяват пренебрежение. И както всички знаем, тези дразнещи способи могат да влязат под кожата ви и да ви изкарат извън нерви. Децата търсят онези ваши слаби места, чрез които могат да ви въвлекат да защитавате себе и своите правила.

Ако го приемете лично, ще бъде трудно да отговорите ефективно. Ако реагирате на всяко едно от тези поведения, е малко вероятно да видите промяна.

Какво да направите вместо това:

Решете върху кое поведение ще се съсредоточите и кое можете да игнорирате. Не забравяйте, че дразнещото държание не е към вас, а е просто израз на неудовлетвореност. Вашата роля е да се справите с него възможно най-обективно. Това не означава, че нямате право да се раздразните. Просто намерете начини да се справите с тази емоция далеч от взаимодействието с детето си, ако е възможно. Останете фокусирани върху разглежданата тема.

Не говорете лошо за други хора

Животът понякога е много стресиращ: шефовете са изискващи, съседите са твърде шумни, членовете на семейството могат да бъдат дразнещи. Като родител, ще имате много възможности да покажете на децата си как управлявате поведението си, когато сте провокирани или разстроени. Ако говорите лошо за другите или се отнасяте към други хора с неуважение, не се изненадвайте, ако детето последва този пример.

Какво да направите вместо това:

Родителите трябва да дават пример за по-добро поведение на децата си. Не забравяйте, че ви наблюдават, дори и да не изглежда, че им пука какво правите. Моделирайте уважително поведение. Направете всичко възможно да им покажете начина, по който трябва да се отнасят.

Не заемайте винаги страната на детето

Да приемем, че детето ви се оплаква от това колко много домашни работи има за писане, нарича учителя с епитети и като цяло е неуважително към него. Ако заемете страната му, е много лошо и показвате, че подкрепяте липсата на респект към по-възрастните. Това води до много неприятни последствия.

Какво да направите вместо това:

Уведомете детето си, че независимо от това как се чувства, все пак трябва да намери начин да разреши ситуацията, без да показва неуважение. Едно от предимствата на този подход е, че то най-вероятно ще срещне много хора в живота си в зряла възраст, с които не е съгласно и тогава ще знае как да се справя спокойно и по подходящ начин с тези разногласия. Много е важно да възпитавате емоционална интелигентност от ранна възраст.

Не забравяйте да отбележите доброто му поведение

Децата са като възрастните: постоянната критика поражда негодувание. Ако винаги отбелязвате грешките, малчуганът може да реши, че няма начин да спечели одобрението ви. Ако никога не признавате моментите, в които успява да контролира поведението си, то в един момент да спре да опитва. Безмилостното внимание към провала, без признаване на дори малък успех, може да увеличи неуважителното поведение на вашето дете.

Какво да направите вместо това:

Децата реагират добре на похвала. Признаването на доброто поведение засилва желанието за добри дела и отношение не само към вас, но и към заобикалящите хора.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ