Напишете дума/думи за търсене

6 всекидневни практики, с които детето ви ще се чувства още по-обичано

Децата ви се нуждаят от любов, време и пълноценно внимание.

Като родител, вие ще окажете най-осезаемо влияние в живота им. От вас зависи да им помогнете да се чувстват сигурни и да изградят увереност. Голямо значение имат навиците и ритуалите, които стават редовна част от семейния ви живот. Дори в най-натоварените си дни можете да покажете на детето, че ви е грижа. Помислете за следните идеи, които да интегрирате в обичайните си ежедневни дела, за да го накарате да се чувства обичано и ценено.

Бъдете внимателни

Слушайте активно, когато детето ви иска да говори с вас. Покажете, че ви интересува, като спрете това, което правите, и поддържате зрителен контакт. Споделете ентусиазма му относно това, което обсъждате, дори ако темата е за насекоми или филм, който и двамата сте гледали сто пъти. Ако не можете да се съсредоточите в същия момент, уведомете малчугана и не забравяйте да проведете разговора по-късно през деня, когато можете да осигурите истинско внимание.

Покажете обич

Давайте на детето си прегръдки и целувки редовно. Физическият контакт ще ви помогне да се свържете. Проучвания показват, че по-високото самочувствие, по-добрата комуникация между родители и деца и по-малкото психологически и поведенчески проблеми са свързани с топлината и привързаността.

Осигурете искрена похвала

Когато става въпрос за похвала, качеството е по-важно от количеството. Кажете на детето, че се гордеете с него, че е положило усилия, независимо от резултата. Ключът не е да го хвалите за всичко, което прави, а да разпознавате кога работи усилено за постигане на цел.

Помолете за помощ

Потърсете помощ от него за домакинските дела и му дайте шанс да научи и вас как да правите нещата. Помолете детето да подреди масата за вечеря, да изнесе боклука или да разходи кучето. Кажете му, че оценявате ролята, която има в поддържането на дома. Благодарете му.

Създайте ритуали преди лягане

Времето, прекарано в подготовка за сън, е идеална възможност да се отпуснете. Сгушете се заедно и споделете любимите си книги. Редувайте се да разказвате нещо конкретно, за което сте благодарни.

Насладете се на семейни ястия

Изследвания показват, че има физически, умствени и емоционални ползи от редовното семейно хранене. Вечерята заедно е още един шанс да прекарате известно време. Децата се чувстват важни и ценени, когато родителите им проявяват искрен интерес към деня им, задават въпроси и споделят за себе си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ