Напишете дума/думи за търсене

Първородното дете ревнува от бебето. Какво да правя?

"Първородното ни дете показва изключителна ревност към бебето. Очевидно ни е ядосанo, че нарушихме представата му за живота с този нов претендент за нашето внимание. Как можем да изгладим нещата?", пише наша читателка.

Помислете за това:

Преди бебето да се появи във вашето семейство, казахте на по-голямото дете, че ще има прекрасен малък брат или невероятна сестричка, с които да играе, както и колко забавно ще бъде това. Един ден новият член на семейството е вече факт и малчуганът си мисли: „Шегуваш ли се? Това гърчещо се, зачервено бебе, което отнема цялото ви време и внимание, трябва да е ЗАБАВНО?“ След това той „играе“ с бебето по единствените начини, които знае. Не умее да преценява силата си, несъзнателно го застрашава с хвърляне на играчки, опитва се да го завие, но покрива и главата или пък прегръща по-грубо. Във всеки един момент вие съветвате по-голямото си дете да бъде по-внимателно и правите забележки. Чудно ли е, че то е объркано?

Първата ви цел е да защитите бебето. Второто - да научите по-голямото си дете как да взаимодейства с малкия си брат или сестра по правилен начин. Говорете с него, демонстрирайте, насочвайте и насърчавайте. Докато не се почувствате уверени, че сте постигнали втората си цел, обаче, не оставяйте децата сами. Винаги, когато са заедно, бъдете наблизо. Ако видите, че има неосъзнати груби действия, вземете бебето и отвлечете вниманието на по-големия брат или сестра с песен, играчка, занимание или лека закуска. Това действие защитава бебето, като същевременно ви помага да избегнете постоянен низ от забележки, което всъщност може да насърчи ревността.

Научете по-големия брат или сестра как да правят лек масаж на бебето. Обяснете как този вид докосване успокоява и похвалете за добре свършената работа. Този урок учи детето как да бъде физически близко с бебето по положителен начин. То ще наблюдава как се справяте и ще се учи от вашите действия. Вие сте най-важният учител. То ще попие най-много, като ви гледа. Не забравяйте да го хвалите. Всеки път, когато видите да докосва нежно бебето и да проявява грижа, направете положителен коментар. Кажете, че не знаете как щяхте да се справите без него и е невероятен батко или чудесна кака. Прегърнете и целунете по-голямото си дете и му споделете колко сте горди.

Внимавайте с думите си. Не “обвинявайте” за всичко бебето. “Не можем да отидем в парка, то спи”, “Мълчи, ще го събудиш”, „След като сменя памперса, ще ти помогна”. Всички тези неща засилват ревността и недоволството. Използвайте алтернативни причини: “Сега ръцете ми са заети”, “Ще отидем след обяд”, “Ще ти помогна след три минути”. Бъдете подкрепящи. Признайте неизказаните чувства на вашето дете, като например: „Нещата със сигурност са се променили с раждането на бебето. Ще ни отнеме известно време, за да свикнем с това." Когато детето ви знае, че разбирате емоциите му, ще има по-малко нужда да се държи отбранително, за да привлече вниманието ви.

Увеличете малките демонстрации на любов към първородното дете. Кажете допълнително “обичам те”, увеличете дневната доза прегръдки и намерете време да прочетете книга или да играете игра. Временните регресии или поведенческите проблеми са нормални и могат да бъдат облекчени с допълнително време и внимание.

Научете го как да бъде полезен на бебето или как да го забавлява. Позволете му да отвори подаръците за новия член от семейството и да използва камера, за да го снима. Покажете му как да му обува чорапите. Оставете го да поръси пудрата при смяна на памперс. Хвалете и насърчавайте, когато е възможно. Избягвайте да сравнявате, дори по привидно невинни теми, като теглото при раждане, кога всеки за първи път е пълзял или ходел или кой е имал повече коса! Децата могат да тълкуват тези коментари като критика.

Поемете дълбоко въздух и бъдете спокойни. Това е време за приспособяване за всички в семейството. Намалете външните дейности, намалете стандартите си за домакинство и се съсредоточете върху текущия си приоритет, като се приспособите към новия състав семейството.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ