Напишете дума/думи за търсене

5 храни, които влияят негативно на настроението на детето

Родителите интуитивно знаят, че храната може да повлияе на поведението и настроението на детето им.

Сладкишите, например, могат да причинят пристъпи на хиперактивност. Но променящата настроението храна не се ограничава само до захарта. Има и други виновници в закуските и ястията, които избираме. Следните пет храни най-често допринасят за промените в поведението при децата.

Млечни продукти

Ако детето ви има непоносимост към лактоза или е алергично към протеините, открити в млечните продукти, може да видите промени в настроението и поведението му. То може да стане раздразнително, капризно или агресивно. Децата с алергии или непоносимост към млечни продукти също са склонни да страдат от чести настинки и ушни инфекции. Бебетата могат да проявяват симптоми на колики, докато по-големите - да станат неутешими и инатливи.

Изкуствени оцветители

Много страни са забранили изкуствените оцветители, поради вредното въздействие на тези химикали върху децата. То се изразява в тревожност, хиперактивност и главоболие. Изкуственото оцветяване може също да причини значителни промени в поведението. Тъй като то се намира в много от сладките храни, родителите често обвиняват захарта за промените в поведението. Можете да срещнете оцветители в неочаквани храни - като хляб и кисело мляко. Затова бъдете внимателни и четете съдържанието.

Захар

Захарта може да причини хиперактивност. Тя може да бъде открита дори в минимални количества почти във всичко, което яде едно дете. Доказано е, че причинява дългосрочни увреждания на здравето, а диетата с високо съдържание на преработени храни е свързана с депресия, когнитивно забавяне и проблеми със съня.

Консерванти

Някои консерванти могат да причинят поведенчески проблеми при децата. Те включват нитрити и натриев бензоат, но не се ограничават само до тях. Мононатриевият глутамат е подобрител на вкуса, който също води до промени в настроението и поведението, включително главоболие и хиперактивност. Натриевият бензоат често се среща в соковете, предлагани на пазара.

Хранителни алергени

Най-честите алергени са млечни продукти, ядки, яйца, соя и царевица. Когато детето има непоносимост или алергия към определена храна, това може да причини значителни здравословни и поведенчески проблеми. Въпреки това, може да бъде трудно да се определи кой точно алерген кара детето ви да се разболява. Необходимо е да се консултирате с алерголог. Ако забележите промени в поведението, помислете за водене на дневник за хранене. Проследявайте какво яде и дали има прояви.

Опитайте да елиминирате подозрителни продукти, за да видите дали поведението се променя. Въпреки че храната не е причина за всички емоционални състояния, е важно да се уверите, дали детето ви не страда от нещо, което може лесно да бъде коригирано.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ