Напишете дума/думи за търсене

Децата обичат да бъдат признати за нещата, които правят самостоятелно

Когато децата пораснат, трябва да им се даде шанс за поемане на повече отговорност. Не правите услуга на малчугана, когато изпълнявате основни задачи, вместо него.

В противен случай той може да развие чувство на заучена безпомощност. Това се случва, когато детето няма шанс за проява на независимост и не може или не иска да изпълнява задачи, подходящи за възрастта. За да може то да придобие увереност и да стане по-отговорно, следвайте тези пет съвета.

1. Направете списък

Създайте списък със задачи, които детето ви трябва да може да изпълнява самостоятелно, като например да се облича или да прибира играчките си. Говорете с него кои задачи смята, че са по силите му. Ако не е сигурно, го накарайте да тренира пред вас. Елиминирайте всички задачи, за които изглежда, че не е готово. Имайте предвид, че децата се представят по-добре, когато знаят какво се очаква от тях.

2. Не очаквайте съвършенство

Децата все още изясняват двигателните си умения, така че могат да се случат някои злополуки, като например разливане на сок, когато искат да си налеят напитка.
Ако това се случи, опитайте се да не ги критикувате. Вместо това, внимателно покажете правилния начин. Обяснете, че всеки прави грешки и никой не е перфектен.

3. Оставете достатъчно време

Децата се нуждаят от повече време, за да свършат задачите си в сравнение с възрастните. Дайте го, за да ги предпазите от стрес. Например, ако са необходими десет минути, за да облече дрехите си сутрин, започнете всекидневието си по-рано. С практиката ще подобрява времето за различните действия.

4. Развийте рутина

Децата се нуждаят от рутина, за да управляват своите отговорности. Ако дневният им график постоянно се променя, те ще се объркат. Обяснете кога трябва да изпълнят конкретни задачи. Например, можете да кажете на малчугана, че трябва да прибере играчките си, преди да се приготви за лягане. Когато наближи времето, напомнете, че искате да почисти, преди да облече пижамата си.

5. Кажете похвала

Децата обичат да бъдат признати за нещата, които правят. Похвалете ги, когато направят нещо самостоятелно, особено ако са имали нужда от помощ преди.
Можете дори да превърнете грешките в похвала. Например, ако детето облече ризата си обратно, можете да го поощрите, че все пак е избрало дрехите си и е съумяло да се облече самичко. Насърчавайте го, когато се почувства разочаровано от себе си.

Може да изглежда по-лесно и бързо да правите неща, вместо децата си. Когато обаче дадете възможност за изява, те започват да развиват чувство за отговорност и лично постижение, което е особено важно за самочувствието и изграждането на независимост. Когато пораснат, те ще могат да използват уменията си за решаване на проблеми и да се справят с нови ситуации с лекота. Подарете им го!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ