Напишете дума/думи за търсене

Красива притча за коледните символи

Дядо Коледа почукал на вратата на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и разказват на своите деца легендата за коледните играчки. "Учете децата! Учете ги на същността на Коледата, защото тя е забравена!"

Той бръкнал в чувала с играчки и извадил елхичка: "Учете ги, че чистият зелен цвят на празничната елха, която остава зелена целогодишно, изобразява вечната надежда на човечеството. А острият й връх, насочен към небето, символизира посоката на човешката мисъл – нагоре към висините."

На върха на елхата окачил блестяща звезда: "Учете децата, че звездата е небесният знак на обещаното отдавна. Бог беше обещал да дари света със Спасител, а звездата бе знак, че обещанието е изпълнено."

После добрият старец извадил свещ: "Свещта ни напомня, че Христос е светлината на света и, когато виждаме запалената свещ, си спомняме за този, който измества тъмнината."

Венецът пък символизира вечната природа на любовта. Истинската любов е безкрайна, тя винаги е жива. Тя е един непрекъсващ кръг на привързаност. След това извадил от чувала няколко ангелчета – вестители на раждането на Спасителя. Техните песни славят името му и призовават за мир и любов между хората на земята.

Последно добрият старец закачил на елхата мъничък подарък - играчка и рекъл: ”Бог така възлюби света, че му даде своя единствен Син, а ние сме благодарни за неговия несравним дар. Мъдреците се поклониха пред святото дете и го дариха със злато, тамян и смирна. Нека поднасяме подаръци в духа на мъдреците!” Накрая Дядо Коледа погледнал доволен към дървото и блясъкът се върнал в очите му.

През годините всички ние добавяме нова и нова украса на коледните си елхи, за да бъдат те красиви и блестящи. Нека не забравяме посланията на играчките и истинския смисъл на този светъл празник, за да бъдат семействата ни сплотени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ