Напишете дума/думи за търсене

Коледна питка със сушени плодове

Необходими продукти:

500 г брашно + още за омесване

30 г жива мая

100 мл топла вода

настъргана кора от 1 лимон

3 жълтъка

щипка сол

150 мл шампанско

100 г разтопен маргарин

150 г микс от захаросани и сушени плодове

1 яйце

едно зърно боб

за намазване и украса:

1 яйце

200 г микс от захаросани и сушени плодове

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и сипете в купа 330 г от него, като направите дупка в средата. Смесете маята с останалото брашно и хладката вода. Разбъркайте и оставете да шупне. Сипете в кладенчето при останалото брашно. Прибавете солта, лимоновата кора, жълтъците, шампанското и разтопения маргарин.

Замесете тесто, като си помагане с още брашно, за да не ви лепне прекалено. Прибавете нарязаните на малки кубчета плодове и премесете. Покрийте тестото и го оставете на топло, докато удвой обема си. Премесете отново и оформете като кръгъл кравай. Поставете го в кръгла тава с хартия за печене, поръсена с брашно. Мушнете на някое място бобеното зърно и паричката.

В средата, за да не се затвори дупката при печене, поставете малка купичка за крем карамел с дъното нагоре. Оставете да втаса отново. Намажете повърхността с разбитото яйце и зелепете нарязаните захаросани и сушени плодове. Печете в загрята до 160 градуса фурна около един час или докато стане златистокафяв. След като се охлади, внимателно отстранете металната шола. По желание може да поръсите с пудра захар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ